Argimon pica el crostó a Puigneró per la paella de Rahola

"Tothom ha de complir les normes i més un responsable polític", ha dit el conseller a la comissió de Salut

La trobada de Rahola amb Puigneró i altres dirigents de Junts i amics
La trobada de Rahola amb Puigneró i altres dirigents de Junts i amics | Instagram
28 de juliol del 2021
Actualitzat el 29 de juliol a la 1:56h

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha picat el crostó al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, per haver participat a una paella amb la periodista Pilar Rahola, amb l'expresident Carles Puigdemont i altres membres de Junts. "Tothom ha de complir les normes, i més un responsable polític", ha dit Argimon en resposta als grups de l'oposició durant la comissió de Salut d'aquest dijous. A la trobada de Rahola hi havia 21 persones, més de les deu permeses per les actuals restriccions, tot i que s'ha fet fora de Catalunya. 

Els grups de l'oposició han criticat la fotografia, que ha corregut a través de les xarxes socials, on apareix Rahola amb Puigneró i diputats com Joan Canadell, l'eurodiputat Toni Comín, o l'exconseller Lluís Puig, també Josep Alay o Josep Maria Matamala, a més d'Albano Dante Fachin o el diputat de Bildu Jon Iñarritu. La fotografia ha creat polèmica perquè els assistents a la trobada, tot i estar a l'aire lliure, no duen mascareta ni respecten la distància de seguretat en un moment en què el Govern ha demanat mantenir les restriccions, com ara el toc de queda. 

La pluja de crítiques d'usuaris a les xarxes socials ha fet que Pilar Rahola publiqués un vídeo a través d'El Nacional on carrega contra els "haters" que critiquen la seva "amistat" amb Albano Dante Fachin, Marta Sibina i Jon Iñárritu. La periodista ha obviat la polseguera que ha aixecat entre diferents usuaris de les xarxes el fet que la fotografia mostra membres destacats de la política catalana -inclós el vicepresident del Govern- incomplint les mesures sanitàries vigents a Catalunya que limiten, entre d'altres, les trobades en 10 persones, i no en 21, tal com s'observa en la imatge.

Argimon ha dit que la situació actual de la pandèmia és "complicada", malgrat que s'ha superat al pic de contagis de coronavirus. En la gent jove, es va assolir a mitjans de juliol. La resta de grups d'edat ho van fer més tard. Ara bé, malgrat que es comenci a baixar pel que fa al nombre de contagis, l'afectació assistencial encara durarà unes setmanes més. El conseller confia arribar al pic d'ingressos hospitalaris s'assoleixi aquesta setmana i que s'arribi al pic de les UCI la setmana vinent. 

"Estem en una fase de descens en nombre de contagis", ha remarcat Argimon. Dia a dia, hi ha menys casos positius, però el problema és que les xifres continuen sent molt elevades. En tot cas, des d'aquest punt de vista, s'està "baixant", però el conseller ha dit que no serà una baixada "amb la mateixa velocitat que s'ha produït l'ascens". Després s'ha d'esperar l'estabilització en ingressos i, més tard, en UCI. "Ens podem trobar al pic d'UCI el 3-4 d'agost amb unes 700 persones en cures intensives", ha detallat.

L'evolució en les properes setmanes, ha dit Argimon, és "molt important", i ha insistit que "continuem en pandèmia malgrat estar de vacances". "És necessari reduir la interacció social, la pandèmia no ha acabat", ha remarcat el conseller. Per això ha dit que caldrà pensar en com s'afronten els propers mesos. És clau, ha dit, no desescalar sense haver estabilitzat la baixada, estendre la vacunació en la població jove, anticipar la presa de decisions per la tornada a les escoles "seguint el principi de precaució", reforçar la cogovernança en la presa de decisions, sensibilitzar la població en el fet que les pandèmies "no s'acaben de cop" i tenir "una visió global de la pandèmia". "Cap país deixarà d'estar en risc si hi ha noves variants que escapin a la vacuna", ha dit.

Com s'ha arribat a aquesta situació? Argimon ha dit que l'explosió de casos s'explica, principalment, per un increment de la interacció social, combinat amb una percepció que la pandèmia ja s'havia acabat i l'extensió de la variant Delta, ja predominant a Catalunya. "Sabíem que la variant Delta s'aniria expandint i acabaria sent la predominant", ha explicat. Amb tot, el conseller ha fet autocrítica i ha admès que Salut no va ser capaç de preveure les conseqüències d'aquest creixement. L'escenari que treballava el Departament era d'un rebrot, amb una taxa de creixement de 2,3. 

"Les previsions no assenyalaven el creixement de casos que s'ha produït", ha dit. Salut preveia que amb el 52% de la pauta completa de vacunació s'aconseguiria frenar la cinquena onada. El número "màgic" del 70% de persones vacunades ja no serà suficient per assolir la immunitat de grup. "Haurà de ser un percentatge bastant més elevat", ha afirmat Argimon. El conseller ha insistit, però, que la comunitat científica en general no ha estat capaç d'anticipar aquesta cinquena onada. "No ens esperàvem una cinquena onada en ple estiu", ha dit el conseller, fent referència a un comunicat científic.