Estabilitzat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

Les hores més crítiques ja han quedat enrere i les poblacions de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles deixen d'estar confinades

Tasques d'extinció de l'incendi
Tasques d'extinció de l'incendi | ACN
26 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:32h
Els Bombers de la Generalitat han informat que l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ja està estabilitzat totalment, segons ha comunicat el cos a través del seu compte de Twitter.
 
Després dels treballs d'extinció d'aquesta nit, la situació ha millorat i això també ha permès aixecar el confinament a les poblacions pròximes de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, de Bellprat i del nucli de Sant Gallard, que pertany a les Piles. En canvi, continuen evacuades 110 persones de masos de la zona, així com l'urbanització L'Aubreda de Sant Martí de Tous.

Segons dades provisionals dels Agents Rurals, el foc ha afectat una superfície de 1.657 hectàrees, la majoria de les quals, més de mil, al municipi de Bellprat. En concret, han cremat 1.069,5 hectàrees de Bellprat, 234 de Sant Martí de Tous, 233 de Santa Maria de Miralles, 70 de les Piles, 48,5 de Santa Coloma de Queralt i 2 de Pontils. Un total de 1.272 hectàrees són forestals, 380 agrícoles i 5 de sòl urbà. 1.218 hectàrees estan dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central.

Les millors condicions meteorològiques, amb un augment de la humitat i del vent ho han facilitat. "Afrontem una jornada de treball  més optimista, amb una meteorologia més favorable", deien els Bombers aquest dilluns al matí. De fet, fins i tot ha començat a ploure a la zona en el moment de la roda de premsa del conseller.

"Ha estat una nit molt profitosa, però això no està acabat", deia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que s'ha mostrat molt satisfet, després dels moments crítics d'aquest diumenge. El conseller ha agraït la tasca dels cossos d'emergència i voluntaris durant tota la nit. L'incendi es va iniciar dissabte amb un doble focus i la situació es va complicar molt ahir.

Nit intensa i crítica
Els bombers han demanat als veïns de la zona que no visitin l'incendi i que els deixin treballar tranquils. A hores d'ara encara hi ha algunes carreteres petites tallades, que podeu consultar aquí. 

Finalment els bombers han fet bones les previsions d'estabilització de l'incendi durant el dia d'avui. Durant la nit han continuat treballant a la zona un centenar de dotacions de Bombers, en unes hores que han estat molt intenses i crítiques. A primera hora del matí ja s'han incorporat nous efectius, tant terrestres com aeris. 

El foc forestal es va declarar dissabte  a les 15.18 h al municipi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i, durant la tarda d'aquest diumenge va presentar fortes represes i focus secundaris a causa del vent de marinada que bufava des del sud i que empenyia les flames en direcció nord.

L’incendi també va afectar Les Piles i Pontils, a la Conca de Barberà, i municipis de la comarca de l’Anoia com Bellprat  i Santa Maria de Miralles.

Pel que fa a les persones evacuades, aquest diumenge al matí van ser 86, que se sumaven a les 82 de dissabte, acollides a l'edifici ateneu de Sant Martí de Tous, a Santa Coloma de Queralt i al local social de Santa Maria de Miralles, tot i que algunes van passar la nit a casa d'amics i familiars. Aquest diumenge s'han desallotjat també diversos masos de Sant Martí de Tous i una quarantena d'infants i monitors de la casa de colònies La Censada, a Santa Margarida de Montbui.
 

Voluntaris a l'ateneu de Sant Martí de Tous Foto: ACN/Anna Ferràs


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar aquest diumenge el centre de comandament de l'incendi, a Santa Coloma de Queralt, per explicar que s'estava vivint una "situació crítica". "El cap de l'incendi segueix molt actiu, les properes hores són clau", assegurava.

L'avís es va rebre a les 15.18 hores d'aquest dissabte a tocar del quilòmetre 25 de la C-241d i va progressar ràpidament per camps de sembrat cap a l'est. En aquest punt del cap, els Bombers ha fet cremes d'eixamplament, protegint així el nucli de Sant Gallard

A més dels Bombers, també hi treballen 70 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, tractors que ajuden a llaurar els camps i efectius del cos d'Agents Rurals. De fet, els Bombers han demanat que tots aquells pagesos que puguin llaurin els camps per mirar de frenar les flames. També s'ha demanat ajuda a la Unitat Militar d'Emergències de Saragossa, que ha enviat 56 dotacions.

El foc encercla el castell de Queralt
Les flames arribaven aquest diumenge a la tarda al castell de Queralt, construcció que és Bé Cultural d'Interés Nacional. El foc ha anat creixent per la serra de Queralt a molta velocitat i ha encerclat les ruïnes, que són un símbol per la zona.

Dues hipòtesis de l'origen
No ha estat fins a 24 hores després de l'inici del foc que els Agents Rurals han començat a donar detalls sobre el possible origen de les flames. Segons han explicat, treballen amb dues hipòtesis: una burilla mal apagada o un accident mecànic que va provocar una guspira de vehicle. L'incendi, ja se sabia, va començar en camps de cereals a la vora d'una carretera i va cremar molt ràpidament fins a entrar en zona forestal. Segons les últimes informacions, s'hauria originat en dos punts.