ERC passa pàgina a la polèmica dels avals de l'ICF: «El Govern ha fet el que pertocava»

Els republicans defensa que s'ha "fet bé la feina" per oferir cobertura als encausats pel Tribunal de Comptes i avança que perseguiran la "màxima ambició" a la reunió de la comissió bilateral i la taula de diàleg

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta | ACN
26 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:18h
Després de l'episodi de tensió a l'Institut Català de Finances (ICF) per la utilització del mecanisme ideat pel Govern per avalar les fiances pels encausats pel Tribunal de Comptes, ERC ha intenta passar pàgina de la polèmica. "El Govern ha fet el que pertocava", ha afirmat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha insistit que l'executiu "ha fet bé la seva feina", malgrat les dimissions de consellers de l'òrgan de govern de l'ICF. "El mecanisme és impecable a nivell jurídic i legal", ha recalcat Vilalta.

Els republicans confien que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) emetrà un informe favorable aquesta setmana sobre el fons complementari de riscos -la fórmula ideada pel Govern per avalar els alts càrrecs perseguits per l'acció exterior de la Generalitat- i que el Parlament podrà convalidar el decret. ERC també entén que el Tribunal de Comptes no trobarà arguments jurídics per tombar la fórmula d'aval de les fiances i prefereix "no avançar esdeveniments" en relació a si el partit respondrà amb el seu patrimoni. "ERC sempre es defensarà de qualsevol atac repressiu", ha explicitat la portaveu de la formació.

Al marge de la valoració del paper del Govern en la causa del Tribunal de Comptes, els republicans també han exposat que perseguiran la "màxima ambició" en la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat -que es produirà dilluns que ve- i en la represa de la taula de diàleg al setembre. Sobre la comissió bilateral, ERC ha insistit que la defensa dels "interessos de Catalunya" ha de ser ferma després d'"anys d'incompliments". En relació a la taula de diàleg, Vilalta ha evitat respondre Jordi Turull i Laura Borràs, que han mostrat el seu escepticisme sobre els progressos de la mesa de negociació, però ha posat en valor la fórmula de negociació amb l'Estat "davant dels que s'entesten a menysprear-la". "Nosaltres no farem l'estratègia dels braços caiguts", ha apuntat la portaveu del partit, que ha demanat fer possible la "construcció de confiances" per avançar.

Vilalta ha aportat arguments de per què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no assistirà divendres a la conferència de presidents autonòmics convocada pel govern espanyol. "Posem en valor aquelles meses que puguin ser útils. Això no passarà en la conferència de presidents", ha recalcat la secretària general adjunta d'ERC. El partit entén que la conferència de presidents serà una simple "fotografia". Els republicans també han exposat dubtes sobre els avenços que es poden aconseguir en el proper Consell de Política Fiscal i Financera. "Dependrà de l'ordre del dia, de l'agenda i de si és útil", ha dit Vilalta sobre la possible participació de la Generalitat.