salut

Nestlé i Mars admeten haver venut gelats amb substàncies cancerígenes a Catalunya

Gran part dels productes que contenien òxid d'etilè ja han estat retirats de supermercats i bars

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 23 de juliol de 2021 a les 22:20 |
Un gelat | Heather Barnes
Les marques d'alimentació Nestlé i Mars han admès que han venut a Catalunya gelats amb òxid d'etilè, una substància cancerígena. De fet, segons avançava el diari Ara aquesta mateixa setmana, alguns dels productes ja havien estat retirats de supermercats, bars i la resta de punts de venda habituals.

La companyia Mars ha fet pública la llista d'aquests productes, entre els quals es troben gelats de Twix, Snickers o M&M. Per altra banda, Fronieri, que és el fabricant de gelats de Nestlé a tot l'Estat, només ha fet públic un cercador perquè cada usuari trobi si el producte que ha comprat conté aquesta substància cancerígena o no.


Nestlé ja va haver de retirar al juny els cons Extreme de nata i maduixa i de vainilla i caramel, ja que també duien aquest estabilitzant procedent de Turquia als gelats. França ja va retirar diverses marques de gelats del mercat per aquest motiu. Segons explica el mateix diari Ara, diversos supermercats catalans han rebut una llista de 33 productes de Nestlé que s'han de retirar de la venda al públic.

Fa cosa d'un mes, la marca, que és la companyia alimentària més gran del món, va reconèixer en un document intern que més del 60% dels productes que ven no són saludables. L'anàlisi d'aquest document deixa fora els productes de nutrició infantil, menjar per animals, cafè i nutrició mèdica.


Un dels fets d'aquest informe que crida més l'atenció a les professionals del sector és la mala nota que reben les begudes d'aquesta marca, els productes de confiteria i gelats, que són dels productes més venuts. Però també sorprèn que el 18% de les aigües tampoc siguin saludables.

L'OCU va detectar fa unes setmanes residus tòxics en estabilitzants per a gelats i va demanar a Consum que clarifiqués quins lots, marques i sabors s'haurien vist afectats. Ara se sap que Nestlé és una d'aquestes marques. Les restes d'aquest òxid d'etilè es trobarien en un additiu E410, goma de garrofí o garrofa, un producte molt utilitzat com estabilitzant en gelats. 


Què és l'òxid d'etilè?


Es tracta d'un plaguicida, una substància classificada com a mutagènica i carcinogènica i tòxica per la reproducció. A la Unió Europea ja s'està retirant del mercat els productes fitosanitaris que el duien. Tot i això, ara s'ha trobat en un additiu E410.

Què és l'E410?


La goma de garrofí o farina de garrofa és un agent de textura d'ús autoritzat. El problema en aquest cas no és l'additiu sinó la seva contaminació amb una substància tan perillosa, que és el que ha provocat la retirada del mercat dels gelats.

Els gelats no són l'únic producte que en podria portar


De fet els gelats no són l'únic producte que portaria aquesta substància, l'òxid d'etilè, que és present en pans, brioixeria, pastissos, salses, plats preparats o formatges.


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Societat, gelats, Nestlé, càncer
Participació