Què ha provocat més brots durant la cinquena onada?

Els informes de Salut assenyalen que les trobades socials són el causant de més contagis massius, sobretot en reunions d'amics, viatges d'estudis o l'oci nocturn

Joves ballen per la revetlla de Sant Joan.
Joves ballen per la revetlla de Sant Joan. | ACN
24 de juliol del 2021
Actualitzat el 26 de juliol a les 11:25h
Quins han estat els principals focus de contagis massius durant la cinquena onada de la pandèmia? En quins àmbits s'han produït més brots? El Departament de Salut en té comptabilitzats més de 800, en els informes tècnics setmanals de vigilància del coronavirus d'entre el 21 de juny i l'11 de juliol, dels quals gairebé 700 tenen un origen identificat. I els que han afectat més persones són de l'àmbit social, especialment les trobades d'amics, els viatges d'estudis o l'oci nocturn, mentre que, en canvi, grans esdeveniments com els festivals no apareixen en posicions destacades.

No es tracta, però, d'un llistat complet i finit. Si ja és complicat calcular el nombre de contagis realment ocorreguts, ja que molts no s'acaben detectant en tractar-se casos asimptomàtics, tampoc no sempre es poden traçar les cadenes d'infecció ni determinar les ocasions en què se'n produeixen molts de cop. Especialment, quan es tracta d'espais informals amb afectats sense vincles entre ells, com en molts espais d'oci, ja que els estudis de contactes no disposen de la informació de tots els presents per establir-ne vincles.

Una altra limitació són els recents protocols de rastreig arran del col·lapse del sistema, més laxes a l'hora de fer emergir contagis entorn dels casos que es detecten. Si abans de Sant Joan es trucava als contactes del 86,9% dels infectats detectats i es feia seguiment de quasi tots ells, en la setmana del 5 a l'11 de juliol -última amb informe publicat- tan sols es va avisar al 32,2% dels contactes de positius i es va passar a fer seguiment del 56,2% d'aquests. Coneixent aquestes dificultats i els biaixos que provoquen, però, els resultats apunten que les trobades socials serien el primer focus de brots aquesta cinquena onada.



En primer lloc, quasi la meitat dels brots serien de l'àmbit social, però la ràtio d'infectats per aquests brots és molt elevat, de 9 persones a cadascun, motiu pel qual aquests sumen quasi dos terços del total de contagis en brots, en les tres setmanes analitzades. En segon lloc, l'àmbit familiar és el responsable del 30,7% dels brots, per bé que tan sols del 18,3% de contagis, ja que cadascun d'ells incloïa el nombre més baix de persones, només quatre de mitjana. Finalment, a l'àmbit laboral s'haurien originat el 14,9% de brots, amb l'11,2% de positius, i finalment, el 5,5% restant de brots s'haurien produït en l'ensenyament -percentatge molt baix pel fet que la majoria de cursos ja estaven finalitzats-, amb el 4,9% de contagis.

Aquests 670 brots, en tot cas, haurien causat 4.505 infeccions. I només en l'última de les tres setmanes analitzades, es van detectar 49.093 positius en total, fet que evidencia que els brots trobats causen de forma directa un percentatge petit del total de contagis. Malgrat tot, es pot tractar de xifres representatives del total de brots no detectats i, a més, tenen la complicació afegida que poden causar molts contagis indirectes puntuals en un lapse de temps petit per part de cadascun dels infectats en cada brot, fins que aquests s'identifiquen i aïllen, provocant així danys elevats indirectes.

Posant la lupa en àmbits més concrets, els informes de vigilància epidemiològica apunten a que les trobades d'amics causen un de cada cinc brots (el 20,9%), amb el 17% d'infectats, essent el principal focus. En segon lloc, les trobades de familiars no convivents haurien provocat el 13,9% de brots, però tan sols el 9,5% de contagis, ja que la quantitat d'implicats en cadascun seria baixa. Més perillosos van ser els viatges de final de curs, amb el 0,6% de brots però el 16,2% d'afectats, ja que cada brot hauria provocat 182,3 contagis, de mitjana.

L'impacte de l'oci nocturn
Igualment, les trobades de familiars convivents també haurien causat força brots, el 9% del total, però tan sols el 4,5% dels contagis. En canvi, a l'oci nocturn haurien tingut lloc el 7% dels brots detectats, amb un percentatge d'afectats que el duplica, del 14,7% del total, i això que aquest seria un àmbit de difícil detecció de brots, pel fet de coincidir-ho molta gent desconeguda entre si. Segurament per aquest motiu, el Govern va fer marxa enrere i va tornar a tancar l'oci nocturn a principis de juliol.



Els casals d'estiu o els centres esportius també serien altres àmbits en què s'haurien detectat quantitats rellevants de brots i contagis massius. En canvi, per ara sembla que els grans festivals no emergirien com a focus importants de contagis, amb les dades que existeixen ara. Cal tenir en compte, però, que municipis que n'han allotjat -com Canet de Mar- han disparat els positius, així que caldrà esperar als estudis de contactes específics que s'han impulsat en aquests esdeveniments per calibrar de forma més acurada l'impacte que han tingut.

Les zones amb més brots del país
Pel que fa a l'àmbit territorial, els informes de Salut situen fins a 832 brots sobre el mapa, també entre el 21 de juny i l'11 de juliol, amb 4.854 afectats. Els distribueix per zones de vigilància epidemiològica i la que ha detectat més brots és la de Barcelona Zona Sud -amb l'Hospitalet de Llobregat, el Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf-, amb una quarta part del total.

En segon lloc, la Catalunya Central va patir-ne un de cada cinc, per davant de la ciutat Barcelona, amb el 16,2% -tot i ser l'origen i epicentre de la cinquena onada en termes globals, cosa que assenyala que molts brots no es deurien detectar-. On menys se'n van trobar és a Lleida i les Terres de l'Ebre.



Aquests informes tècnics del Departament de Salut també aporten altra informació rellevant, com el fet que l'11 de juliol ja hi havia 9.566 persones amb pauta completa que s'havien infectat, una xifra que representa escassament el 0,25% dels vacunats amb totes les dosis -i aquests casos, a més, normalment són més lleus-. En les darreres setmanes, a més, a l'entorn del 2% de positius es detectaven en persones que ja haurien passat la malaltia i, per tant, s'havien reinfectat.

A la següent taula interactiva es poden consultar totes les dades de brots i quantitat d'afectats, per àmbits i en cadascuna de les tres setmanes analitzades, amb la possibilitat de reordenar les columnes per ordre creixent o decreixent dels seus valors, per analitzar on hi ha hagut un impacte major i menor.



Arxivat a