«Tolerància zero»: manifestació massiva a Barcelona contra les agressions LGTBIfòbiques

Fins a 3.000 persones participen de la convocatòria de la Plataforma d'Entitats LGTBIA+ i Pride Barcelona, amb crítiques de FúriaTrans

Bloc de FuriaTrans al passeig de Gràcia
Bloc de FuriaTrans al passeig de Gràcia | Yvelisse Teixeira
22 de juliol del 2021
Actualitzat el 23 de juliol a les 10:53h
Fins a 3.000 persones han pres part aquest dijous en la manifestació convocada al passeig de Gràcia de Barcelona per la Plataforma d'Entitats LGTBIA+ i Pride Barcelona en resposta a l'onada d'agressions LGTBIòbiques que s'han registrat les darreres setmanes a Catalunya i al conjunt de l'Estat.

La pancarta de la capçalera de la marxa ha lluït el lema "Tolerància zero" en relació a les agressions contra persones del col·lectiu LGTBI. Al llarg del passeig de Gràcia, se n'han pogut veure d'altres com "La teva neutralitat et fa còmplice" o "Fem front a les agressions lgtbifòbiques".
 
A la concentració, s'hi han sumat polítics com la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent; el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, entre altres.

Quan la protesta ja havia engegat, centenars de persones convocades per FúriaTrans a Jardinets de Gràcia han arribat a la concentració i han trencat la capçalera per visibilitzar els moviments trans i la diversitat dins del col·lectiu LGTBI. En un primer moment, alguns pocs agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra s'han desplegat, però no ha calgut cap intervenció.

A través d'un comunicat el col·lectiu acusa el Pride d'"apropiar-se" de les mobilitzacions del col·lectiu. "Promou un orgull turístic, no crític i inherentment capitalista", assenyalen. "És, a efectes pràctics, una empresa lucrant-se del capitalisme rosa", apunten. També els retreuen que no representen les persones migrants racialitzades. El col·lectiu també va manifestar el seu rebuig a la presència de polítics del PSC a la mobilització, a qui retreuen excloure menors, persones no binàries i migrants de la llei trans.

Només en el darrer mes, un grup de persones va matar a cops el jove Samuel Luiza la Corunya, un home va ser víctima d'una pallissa a finals de juny a Barcelona i dos nois van apallissar un jove a Sant Cugat del Vallès. Tot just ahir, el col·lectiu Fúria Trans Autònoma va denunciar una nova agressió LGTBIfòbica a l'estació de Sants, quan dos nois van colpejar una persona trans.

Són nomes alguns exemples dels atacs que el col·lectiu LGTBI ha patit durant les darreres setmanes. Segons l'Observatori Contra l'Homofòbia, els casos de violència contra el col·lectiu LGTBI van incrementar un 25% a Catalunya el 2020, arribant als 189 casos, la xifra més elevada en els darrers cinc anys. A finals de gener, l'entitat va fer una actualització en què assegurava haver rebut 20 incidències des de principis del 2021, és a dir gairebé una mitjana d'una al dia.

Els convocants de la manifestació d'aquest dijous a Barcelona han fet una crida a la mobilització i a aconseguir que aquesta sigui unitària. Els impulsors de la mobilització denuncien una regressió en els drets del col·lectiu i criden a tota la ciutadania a defensar-los.

La manifestació s'ha desenvolupat seguint les restriccions derivades de la pandèmia. La mobilització ha estat estàtica i amb control d'accés i s'ha dividit en tres trams al llarg del passeig de Gràcia, entre la Gran Via i el carrer Aragó.
Arxivat a