Els tests en farmàcies són gratuïts a gran part d'Europa

Portugal, França, el Regne Unit, Suïssa, Àustria, Alemanya, la República Txeca, Dinamarca, Noruega i Finlàndia ofereixen proves Covid sense cost per als seus ciutadans

Test d'antígens en una farmàcia.
Test d'antígens en una farmàcia. | ACN
24 de juliol del 2021
Actualitzat el 26 de juliol a les 12:00h
El govern espanyol ha aprovat aquesta setmana el reial decret que permet la venda de tests d'autodiagnòstic, és a dir, d'antígens o d'anticossos, contra la Covid-19 en farmàcies i sense la necessitat de recepta. La mesura va entrar en vigor aquest dijous i, segons les farmàcies, de moment, lademanda ha estat "alta".

El preu dels tests ha estat polèmic. L'executiu espanyol no ha regulat la xifra, i això permet que les farmàcies estableixin el preu que considerin, en funció de la demanda. De moment, aquests primers dies, els tests d'autodiagnòstic s'estan venent en xifres que oscil·len entre els 6 i els 10 euros. La realitat, però, és que el preu és alt comparat amb la resta d'Europa. De fet, a molts països del continent, els tests són gratuïts.


Com reflecteix el mapa, fins a nou països d'Europa ofereixen tests gratuïts a les seves farmàcies. Són els casos de Portugal, França, el Regne Unit, Suïssa, Àustria, Alemanya, la República Txeca, Dinamarca, Noruega i Finlàndia. Alguns d'ells han posat condicionants a la seva distribució, i d'altres els reparteixen de forma il·limitada.

Dels primers n’és un exemple Àustria, on tot ciutadà amb la nacionalitat austríaca pot accedir a cinc tests gratuïts per cada mes de l'any. Això sí, si es té unanacionalitat estrangera, cal pagar-los i són distribuïts també a les farmàcies. El mateix passa a la República Txeca, on cada ciutadà té accés a tres tests ràpids al mes. Suïssa ha optat per seguir una altra política i només ofereix proves gratuïtes a qui encara no s'ha pogut vacunar.

Alemanya és un dels territoris on els tests són gratuïts i il·limitats. Ara bé, no es distribueixen en farmàcies, sinó que són duts a terme per un professional i en els punts en els quals es fan els tests. A diferència del que passa a Catalunya, no cal ni tenir símptomes ni haver estat en contacte amb un positiu per poder fer-se la prova. Els tests d'autodiagnòstic es venen més enllà de les farmàcies, i es poden trobar en qualsevol establiment. El preu no sobrepassa els cinc euros.

En un terme intermedi entre la gratuïtat i l'excés de preu hi ha Espanya, acompanyada d'altres estats, com Itàlia o Bèlgica. Tots tres han optat per no regular els preus dels tests d'autodiagnòstic, però tampoc en limiten la seva venda. Bèlgica ha pogut mantenir els preus a l'entorn dels vuit euros, mentre que a Itàlia, que també ven proves a alguns supermercats, la xifra és més inestable, i se situa entre els sis i els quinze euros. Els Països Baixos i Bulgària marquen dos dels màxims europeus i situen els preus per sobre dels deu euros.

Arxivat a