El Govern posa en marxa un curs obligatori d'integritat pública per a tots els alts càrrecs

La mesura anirà a càrrec de la conselleria d'Acció Exterior i Govern Obert, que aspira a fomentar un "canvi cultural" dins l'administració

Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, al Parlament.
Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, al Parlament. | Junts
22 de juliol del 2021
Actualitzat a les 20:25h
Els alts càrrecs i el personal directiu de la Generalitat hauran de cursar una formació obligatòria en integritat pública per primera vegada des d'aquesta mateixa legislatura. La mesura, impulsada per la conselleria d'Acció Exterior i Govern Obert que lidera Victòria Alsina, té com a intenció "reforça" la cultura ètica dins l'executiu en la línia del que marca l'estratègia de lluita contra la corrupció. Haver cursat aquesta formació passarà a ser imprescindible per poder signar l'adhesió al codi de conducta dels alts càrrecs i el personal directiu de la Generalitat, que es va aprovar el 2016. "Cal generar consciència, sensibilitzar i fomentar un canvi cultural", assenyala en un comunicat Mercè Crosas, secretària de Transparència i de Govern Obert de la conselleria.

Com funcionarà aquest nou curs? Consisteix en un itinerari lectiu que inclou la identificació de les "diferents ètiques" que interactuen amb les tasques del personal directiu o bé com incrementar la "responsabilitat ètica", també basada en casos pràctics. El responsable de la formació serà Marcel Cano, doctor i professor de Filosofia a la Universitat de Barcelona i professor de Bioètica a la Universitat de Vic. La formació obligatòria també compta amb la participació de l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat. El Govern insisteix que el curs va en la línia d'avançar cap a un "sistema institucional d'integritat" en el qual, a banda, es puguin millorar les competències directives dels treballadors de l'administració catalana.

"Els alts càrrecs tenim una gran responsabilitat cap a la ciutadania i el servei públic i, per tant, és decisiu que siguem els primers a estar preparats per, tal com diu el codi de conducta, tenir un demostrar un comportament exemplar en benefici de l'interès públic i la màxima transparència i traçabilitat en la presa de decisions públiques", assenyala Crosas. El curs s'emmarca en l'estratègia de lluita contra la corrupció que es va elaborar entre el 2019 i el 2020 a través d'un procés de participació amb la ciutadania, la societat civil i els experts. El codi de conducta dels alts càrrecs, a banda, parteix del desplegament de la llei de transparència i accés a la informació pública.

Una de les prioritats d'Alsina des que va arribar a la conselleria és potenciar tota l'àrea de Govern Obert a través de la transparència i les dades a les quals té accés la ciutadania. En el pla de legislatura que l'executiu aprovarà al setembre s'hi trobaran mesures en aquest sentit. En paral·lel, la conselleria també definirà quin ha de ser el pla d'acció exterior per als propers anys i haurà de determinar si hi ha la necessitat d'ampliar el nombre de delegacions a l'estranger, que la legislatura passada es van restituir després de l'aplicació de l'article 155 la tardor del 2017.
Arxivat a