El PSOE reforça el primer lloc però les dretes retallen distància, segons el CIS

La caiguda de Podem permet que l'oposició s'acosti als nivells de suport de les forces estatals que sustenten la Moncloa

Pedro Sánchez, en una compareixença recent.
Pedro Sánchez, en una compareixença recent. | Moncloa
21 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:17h
El PSOE guanyaria amb claredat unes eleccions a l'Estat, però la caiguda de Podem permetria a les dretes retallar distàncies. Així ho assenyala el baròmetre de juliol del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dimecres, segons el qual els socialistes obtindrien el 28,6% dels suports (0,6 punts més que el 2019), clarament per damunt del PP, amb el 23,4% (2,6 punts més que el 2019). Respecte l'anterior baròmetre, però, el PSOE amplia el suport en relació als populars dels 3,5 punts fins a 5,2.

Tot i això, la diferència entre les forces de la Moncloa i Més País per damunt de les tres dretes és mínim. Vox aconseguiria el 13,6% dels vots (1,5 punts menys que en les eleccions, però més que en l'anterior enquesta) i Cs, el 5,5% (1,3 punts menys que el 2019), fet que situaria un eventual tripartit de dretes amb el 42,5% de suports. En canvi, Podem cauria fins al 10,6% (2,3 punts menys que en les últimes eleccions) i Més País creixeria poc, fins al 3,7% (1,4 punts més, tot i que per sota d'anteriors baròmetres), el que sumat als vots del PSOE assoliria el 42,9%.

Pel que fa a les formacions catalanes, el CIS pronostica que obtindrien uns nivells molt similars als del 2019, tot i que lleugerament a la baixa. ERC es quedaria en el 3,3%, Junts en l'1,9% i la CUP en el 0,7%, tots ells 0,3 punts cadascun per sota del resultat del 2019. Cal tenir en compte, però, que essent una enquesta a nivell estatal el nivell de precisió amb aquestes formacions és limitat.

Les males perspectives de Podem, però, s'han de matisar per la bona consideració de qui és la seva màxima cara visible al govern espanyol, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, la qual és la dirigent més ben valorada, amb un 4,7 en una escala d'1, a 10, per davant de Pedro Sánchez (4,3) i Íñigo Errejón (4,2), i encara més d'Inés Arrimadas (3,4), Pablo Casado (3,4) i sobretot Santiago Abascal (2,8).

Els ministres més valorats
Díaz fins i tot aprova a l'hora de posar nota als ministres de la Moncloa, tot i que l'enquesta preguntava pels anteriors a l'última crisi de govern. La més ben valorada és la ministra de Defensa, Margarita Robles (5,3), però just darrere empaten Nadia Calviño i Yolanda Díaz (5,1), essent aquestes tres les úniques que aproven. Les pitjors notes se les enduen dos ministres de Podem que segueixen, Manuel Castells (3,6) i Irene Montero (3,8).

Més restriccions
En relació al bloc del baròmetre dedicat a la pandèmia de coronavirus, el 61,6% creia que el pitjor ja havia passat -el treball de camp es va fer entre el 2 i el 15 de juliol-, però igualment el 56,1% defensava també que calia prendre encara mesures més exigents que les que hi havia a principis de mes. La confiança amb la vacuna, a més, segueix creixent i tan sols un 2,6% respon que no es vol vacunar, a banda d'un 0,4% de forma condicionada i un 1,1% que dubta.

Pel que fa a les vacances, tan sols un 45,1% d'espanyols té previst marxar (o ja ho ha fet) aquest estiu, i més en concret només un 10,6% sortirà de l'Estat. La majoria de trajectes, a més, es faran en el vehicle particular (35,4% del total de la mostra), mentre que només un 8,1% té previst agafar un avió.