coronavirus

Les farmàcies preveuen una «alta demanda» de tests

En els pròxims dies podria ser difícil trobar les proves d'autodiagnòstic en espera que el mercat es vagi regulant

per Irene Montagut / Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 21 de juliol de 2021 a les 11:30 |
Test d'antígens en una farmàcia | ACN
Les farmàcies preveuen una demanda "alta" de tests d'antígens a partir d'aquest dijous, quan entra en vigor la regulació de la venda d'aquests productes d'autodiagnòstic de la Covid-19 sense recepta mèdica. "La gent té molta necessitat d'estar cribrada", afirma la vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Marta Gento, en declaracions a l'ACN.

Gento adverteix que els pròxims dies podrien ser "una mica dificultosos" per trobar tests a les farmàcies, ja que, com va passar amb les mascaretes, el mercat s'ha d'anar regulant. La representant del COFB indica que el cost d'un test ronda ara els 10 euros i que la fiabilitat és alta, però recorda que un resultat negatiu no eximeix de complir les mesures o fer l'aïllament en cas de ser contacte.


El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el reial decret que permet la venda de tests d'autodiagnòstic, és a dir, d'antígens o d'anticossos, contra la Covid-19 en farmàcies i sense la necessitat de recepta a partir d'aquest dimecres, un cop estigui publicat al BOE. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha qualificat la decisió com "una mesura molt reclamada i desitjada" i ha felicitat el ministeri de Sanitat per l'acord assolit amb els col·legis de farmacèutics i la indústria farmacèutica.


En compareixença davant la comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats, Darias va reivindicar que "es fa necessari augmentar la capacitat diagnòstica per identificar de forma més ràpida els casos positius i fins i tot d'asimptomàtics, com està passant en la població de 12 a 29 anys, i controlar de la manera més eficaç la progressió de la pandèmia". El preu no serà fixat pel govern espanyol, sinó que les farmàcies podran decidir-lo. Es preveu que estigui entre els set i els quinze euros.

L'esborrany de la nova norma, publicat al maig i al qual ha tingut accés Europa Press, justifica que "la disponibilitat de proves d'autodiagnòstic per a la Covid-19 permetrà a la població general la realització de les proves sense la intervenció d'un professional sanitari, el que per una banda reduirà en certa manera la pressió assistencial dels centres sanitaris i permetrà la identificació ràpida de sospites de casos positius".


De la mateixa manera, el Ministeri reconeix que la crisi sanitària per la Covid-19 "fa necessari augmentar la capacitat diagnòstica", a fi d'identificar de forma ràpida sospites de casos positius, per prendre les mesures adequades i així controlar eficaçment la progressió de la pandèmia i al mateix temps "atendre els afectats per la pandèmia i ajudar a la seva recuperació".

"Tenint en compte que l'exigència de prescripció per a la venda al públic d'aquests productes constituiria una important barrera per al seu ús, és convenient incloure'ls entre els productes d'autodiagnòstic exceptuats de la necessitat de prescripció per a la seva adquisició en farmàcies", va explicar el Ministeri en el seu esborrany.

Després d'aprovar aquesta norma, les proves d'autodiagnòstic de la Covid-19 s'uniran a altres tests que tampoc necessiten recepta, com els de l'embaràs i de la fertilitat, així com els destinats a la determinació de la glucèmia o la detecció de VIH. Igual que aquests productes, els tests per detectar la Covid-19 podran tindran permès realitzar publicitat.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació