La CUP aplaudeix l'anunci d'Elena però en vol més: «Cal desmuntar el cos d'advocats d'Interior»

Xavier Pellicer diu que traslladar la defensa penal dels Mossos a Presidència és "un primer pas" però insisteix que l'objectiu és la "retirada total i absoluta" de les acusacions de la Generalitat a manifestants

Xavier Pellicer, durant una roda de premsa al Parlament
Xavier Pellicer, durant una roda de premsa al Parlament | ACN
21 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:24h
El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha aplaudit l'anunci del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, sobre les competències en defensa penal dels Mossos, que passen al Departament de la Presidència, i el canvi de criteri en les acusacions de la Generalitat contra manifestants. La formació creu que és "un primer pas" en l'acord "de mínims" amb ERC, però reclama anar més enllà. "És urgent que hi hagi més avenços. Cal que es produeixi el desmuntatge definitiu del cos d'advocats d'Interior", ha exigit Pellicer. L'objectiu de la CUP és "la retirada total i absoluta" de les acusacions particulars de la Generalitat contra manifestants.

Aquest canvi es farà a través d'un decret d'estructura que es vol aprovar en consell executiu abans de les vacances d'estiu. Afectarà, concretament, l'àrea penal dels serveis jurídics d'Interior, que passarà a integrar-se al gabinet jurídic central que dirigeix Francesc Esteve. Hi estan implicats, doncs, cinc advocats d'Interior que passaran a Presidència. L'executiu de Pere Aragonès vol corregir així l'"anomalia" que suposava que els Mossos tinguessin un cos d'advocats propi, a diferència de la resta de funcionaris públics. "Aquest canvi permet una millor coherència i que des d'un únic espai es pugui defensar un agent dels Mossos, un mestre o un metge", apunta Elena en declaracions a NacióDigital. Això suposa, també, que els agents tindran defensa els set dies a la setmana.

"Ara sí que estem avançant i treballant perquè es produeixin els canvis necessaris a Interior i avançar en l'auditoria més gran de la història i passar d'un model policial contrari a la dissidència a un model que defensi els drets de les persones", ha dit Pellicer en roda de premsa al Parlament. La CUP vol més canvis i que s'acabi amb els fitxers policials, els seguiments i les "persecucions" contra activistes, les "identificacions massives" o la pràctica de fotografiar i enregistrar mobilitzacions. Així mateix, ha exigit que no s'enviï l'ordre públic en desnonaments. "Cal un gir de 180 graus en les polítiques d'Interior", ha insistit.

D'altra banda, sobre la creació de la comissió d'estudi sobre el model policial que es debatrà aquesta tarda, Pellicer ha dit que és clau que es pugui definir un mecanisme de control "públic, independent i amb capacitat de fiscalització i sanció davant de qualsevol mala pràxis". La qüestió dels mecanismes de control serà central en la nova comissió, impulsada per la ERC, Junts, la CUP i els comuns. També s'hi tractarà el model d'ordre públic, les bales de foam i el paper de la Comissaria General d'Informació, entre d'altres punts. Tindrà una durada d'un any.