Fins a 10 racons de Barcelona per descobrir aquest estiu

Una ruta per una desena d'espais de la ciutat, repartits als deu districtes

Vistes de Barcelona des del Mirador de l'Alcalde
Vistes de Barcelona des del Mirador de l'Alcalde | Jordi Jon Pardo
Andreu Merino
05 d'agost del 2021
Actualitzat a les 17:04h
Arriben les vacances i enguany la pandèmia de Covid-19 dificulta o desaconsella poder fer viatges gaire lluny. Això no és problema si tens a prop Barcelona, o fins i tot si hi vius. La ciutat té molts indrets de postal que encara no surten a les guies turístiques.

Barcelona és més que la Sagrada Família, la Rambla, el Camp Nou o el passeig de Gràcia. Places amb història, edificis per davant dels quals hauràs passejat un munt de vegades i racons per descobrir que poden amenitzar l'estiu sense necessitat de fer molts kilòmetres. A continuació, 10 propostes repartides pels 10 districtes de la ciutat. 

1. Plaça Masadas. La plaça Masadas és el centre neuràlgic del barri de la Sagrera. És una de les poques places porxades que queden a la ciutat. Es va construir el 1876 i rep el nom de Pacià Masadas, històric propietari dels terrenys de l'entorn i que va arribar a ser senador.
 
Plaça Masadas. Foto: Zarateman.

Fins als anys 90 la plaça acollia un mercat cobert, que es va acabar enderrocant. Actualment, l'espai no ha perdut del tot la funció de mercat perquè dos diumenges al mes la plaça acull el mercat de pagès de la Sagrera des de les nou del matí a les dues del migdia.


2. Biblioteca Arús. Aquesta biblioteca del passeig de Sant Joan, al barri del Fort Pienc, té 126 anys d'història. Fundada per Rossend Arús el 1895 com a biblioteca general, s’ha convertit en una biblioteca de recerca especialitzada en maçoneria, moviment obrer, anarquisme i l’univers de Sherlock Holmes.
 
L'Estàtua de la Llibertat de la Biblioteca Arús. Foto: Ajuntament de Barcelona.

Una visita a la biblioteca val la pena per contemplar l'obra arquitectònica de Bonaventura Bassegoda i també per veure una de les poques rèpliques de l'Estàtua de la Llibertat que hi ha al món. D'unes dimensions molt més reduïdes que la de Nova York, Arús la va encarregar a l’escultor Odoardo Luis Razzauti. L'única diferència, a part de la mida, és que al llibre que subjecta a la mà esquerra no hi apareix la data de la independència dels Estats Units sinó la inscripció Animas Libertas (llibertat de l'ànima, en llatí)


3. Jardins del Palau de les Heures. Per a molts, els millors jardins de la ciutat. Són d'estil renaixentista i es van construir a finals del segle XIX. S'hi poden veure palmeres, magnòlies, acàcies, cedres, tarongers i alzines al llarg de les tres terrasses a través de les quals s'estructura.
 
Jardins del Palau de les Heures. Foto: Ajuntament de Barcelona

La visita també val la pena pel palau, quatre torres cilíndriques rematades en quatre pics cònics. Talment com un castell de conte. Com a detall històric, va ser residència de Lluís Companys i té galeries subterrànies que funcionaven com a refugi antiaeri.


4. Plaça dels Pescadors. Aquest és el nom popular amb què es coneix la plaça d'en Prim, al barri del Poblenou. La seva història es remunta al segle XIX i rep aquest nom perquè era punt de reunió de pescadors i obrers. Mentre que bona part del barri té fesomia de zona industrial, aquest racó recorda a un poble costaner.
 
Plaça dels Pescadors. Foto: Oona Schumacher

Rodejada de cases baixes de pescadors, l'element característic de la plaça són els tres arbres bellaombra, procedents de l'Argentina i l'Uruguai. La seva ombra -d'aquí el seu nom- contribueix a convertir la plaça en lloc de trobada.


5. Castell de Torre Baró. Aquesta edificació de principis del segle XX, s'aixeca entre els barris de Roquetes i Torre Baró. La seva història serveix d'exemple per entendre la mirada que tradicionalment Barcelona ha tingut sobre la zona nord. Inicialment havia de ser un hotel, ubicat dins una urbanització. El projecte, però, no va funcionar i la seva construcció va quedar a mitges.
 
Castell de Torre Baró. Foto: Iván Melenchón Serrano.

El 1989 el castell es va acabar i va ser declarat com a element de patrimoni històric per l'Ajuntament. A més, es va construir un mirador al seu voltant, del qual encara es pot gaudir com a punt d'inici o final d'alguna excursió. El castell funciona com a punt d'informació i educació ambiental de Collserola.


6. Pantà de Vallvidrera. Aquest pantà es va construir el 1864 per fer arribar aigua a Sarrià i va caure en desús als anys 60 del segle XX. És un espai d'interès natural i també arquitectònic, ja que està considerat una obra mestra de l'enginyeria hidràulica feta per Elies Rogent.
 
Espai d'interpretació del pantà de Vallvidrera. Foto: Parc Natural de Collserola.

Molt a prop hi ha l'àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera i també la font de can Llevallol, protegida per una caseta amb volta de totxo vist. Com a curiositat, el pantà és escenari del ritual anual del Vallvidrera Cúrling Club. Cada any, coincidint amb la Festa Major d'Hivern del barri, els seus membre s'hi desplacen amb la intenció de comprovar si està glaçat per poder-hi entrenar. Com que mai ho està, al final sempre acaben anant a esmorzar.


7. Refugi antiaeri a la plaça del Diamant. Descobert el 1992, el de la plaça del Diamant és un dels pocs refugis antiaeris de la Guerra Civil que encara es pot visitar a Barcelona. Té una profunditat de 12 metres i entrar-hi permet seguir els passos dels graciencs que es protegien de les bombes ara fa 80 anys.
 
Refugi antiaeri de la plaça del Diamant. Foto: Literat Tours.

S'hi poden fer visites guiades els diumenges que duren aproximadament una hora i repassen la història del refugi, així com el seu funcionament quan estava actiu. L'espai tenia capacitat per 200 persones i s'estén pel subsòl de la plaça i del carrer de les Guilleries.


8. Passatge Bernardí Martorell. Un barceloní pot pensar que ja coneix tots els racons del centre de la ciutat, però sempre queda algun lloc per descobrir. Per exemple, el passatge Bernardí Martorell del Raval, que uneix els carrers de l'Hospital i de Sant Rafael. El passatge porta el nom d'un patró industrial del segle XIX i s'hi pot accedir des del número 99 del carrer Hospital. Al passatge hi ha la casa Bernardí Martorell, una obra neoclàssica considerada bé d'interès local.
 
Entrada del passatge Bernardí Martorell. Foto: Adrià Costa.

Una visita al passatge també pot ser d'interès per a qui vulgui conèixer la història recent dels moviments socials a Barcelona. El 2019 els veïns del número 99 del carrer Hospital aconseguien guanyar la partida a Blackstone després de dies de resistència. Durant aquests dies, el passatge va esdevenir el seu camp base.


9. Can Batlló. Aquest antic complex industrial està a tocar de la plaça Cerdà, al barri de la Bordeta. Actualment es conserven diverses naus del conjunt original i l'espai actual és fruit d'una conquesta veïnal. El 2011 els veïns el van obrir al barri i des d'aleshores s'ha convertit en un símbol de l'autogestió.
 
Recinte de Can Batlló. Foto: Europa Press.

Visitar Can Batlló és una de les millors maneres de veure com ha evolucionat el passat industrial de Barcelona i comprovar com la implicació veïnal ha revifat l'espai. S'hi poden trobar tallers per treballar la fusta, un espai per fer circ o tallers de cervesa i creació musical.


10. El passatge de Tubella. L'arribada d'empreses i fàbriques a Sants i Les Corts durant els anys 20 del segle XX va tenir com a una de les seves derivades la construcció de les cases de dues plantes al cortsenc passatge de Tubella. Inicialment n'hi havia 22 però als anys 70 l'especulació immobiliària va arribar al passatge i se'n van vendre quatre, alhora que es construïen dos blocs de pisos.
 

Les 18 cases que es mantenen i són considerades Bé Cultural d'Interès Local tenen patis interiors i jardins davanters, amb façanes pintades de diferents colors. Sens dubte, un indret dels quals queden pocs a Barcelona.
Arxivat a