TREBALL

La pandèmia empitjora la salut del 52% dels treballadors

CCOO i UAB presenten els resultats de l'enquesta sobre les condicions de treball i salut en el context de la Covid

per Joan Obiols, Barcelona, Catalunya | 20 de juliol de 2021 a les 15:30 |
El treballador d'una empresa familiar, durant la crisi del coronavirus | ACN
Comissions Obreres (CCOO) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han presentat aquest dimarts els resultats de l'enquesta sobre les condicions de treball i salut després d'un any de pandèmia. L'estudi, compost per una mostra de 25.100 assalariats, compara els resultats amb els obtinguts en la mateixa enquesta el 2020.

La sociòloga i membre de CCOO Clara Llorens ha explicat els principals resultats referents a les condicions laborals dels treballadors. Llorens ha destacat que la protecció dels empleats davant la Covid en els seus llocs de treball ha millorat exponencialment respecte al 2020, quan un 71% assegurava que no els proporcionaven les eines de seguretat mínimes per protegir-se del virus. Enguany, la xifra descendeix fins al 33% dels treballadors, majoritàriament dels sectors de serveis, sanitat i la construcció.


El teletreball no ha arribat per quedar-se. Així ho demostra el fet que el 83% d'empleats treballen de manera presencial a les instal·lacions de l'empresa, un 13% més que el 2020. Llorens ha assenyalat que les polítiques de gestió laboral basades en la presencialitat i l'escassa digitalització de les empreses "no ajuden a instaurar el teletreball a Espanya".

Augment de la tensió laboral


El 45% dels treballadors manifesta una càrrega de treball superior a l'assumible durant la jornada laboral, aquest fet té incidència directa en l'augment dels problemes de salut dels mateixos empleats: "Augmenta un 34% les malalties cardiovasculars o un 82% els trastorns ansio depressius", ha explicat Llorens. El 2016, només el 22% dels treballadors reconeixien patir una alta tensió laboral, amb la pandèmia, la xifra es multiplica per dos. "Unes dades que demostren que és un problema que ha arribat per quedar-se", ha lamentat la sociòloga. L'alta càrrega laboral afecta el 70% dels treballadors d'establiments de menjar ràpid, geriàtrics, supermercats i hostaleria.

Creix la inseguretat laboral


Un 75% de la població assalariada expressa com a primera preocupació la inseguretat de trobar una alternativa de treball en cas de perdre l'actual. La xifra s'enfila fins al 85% en aquells treballadors que no cobreixen les necessitats bàsiques. En aquest sentit, no hi ha gran diferència respecte al 2020, quan la preocupació era molt similar. Clara Llorens atribueix aquesta preocupació al fet que a l'Estat espanyol "la destrucció del treball és molt important en les fases descendents del cicle econòmic i es recupera molt lentament".

La reducció del salari és la segona preocupació entre els treballadors, en un 62% entre aquells que cobreixen les necessitats bàsiques i un 75% en els que no arriben a final de mes. Llorens ha explicat que és un temor que es dona pels salaris baixos que hi ha a l'Estat i perquè una reducció del salari provocaria entrar en "l'espiral de pobresa".

Empitjora la salut laboral


La pandèmia ha empitjorat la salut dels empleats, així ho asseguren el 52,7% dels enquestats, un 16% més que el 2020. L'augment d'aquesta dada va lligat al creixement del risc de patir un problema de salut mental, hi ha gairebé un augment del 40% des del 2016. En dades genèriques, l'efecte és superior en les dones (67%) que en els homes (55%). L'estudi també constata el crit d'alerta dels joves: els treballadors entre 16 i 34 anys són els que expressen un major risc de patir una malaltia de salut mental, en concret, el 68%.

Sobre això, l'estudi constata la relació entre la mala salut mental i laboral, i el consum de fàrmacs tranquil·litzants i analgèsics, que és d'un 25% i un 20% entre els enquestats, respectivament. Els treballadors considerats com "essencials" durant la pandèmia -infermeria, geriatria i personal de supermercats- són els que més pateixen la salut mental i laboral. Paral·lelament, són els mateixos que consumeixen amb més freqüència tranquil·litzants i analgèsics, entre un 30 i 40%, respectivament.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació