El TSJC rebutja la causa contra Dalmases i ordena al jutge que completi la investigació

El tribunal retreu a l'instructor que no hagi motivat prou els suposats indicis delictius contra el diputat de Junts

Francesc Dalmases al Parlament
Francesc Dalmases al Parlament | Adrià Costa
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:55h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la causa contra el diputat de Junts Francesc Dalmases i l'ha retornada al jutjat d'instrucció 1 de Barcelona. El tribunal s'ha declarat no competent perquè el jutge Joaquin Aguirre no ha motivat prou bé els indicis delictius que s'atribueixen a Dalmases. Per això li torna la causa perquè completi la investigació, doni l'oportunitat al diputat de prestar declaració i practiqui totes les diligències necessàries. "Si finalment existeixen indicis individualitzats contra l'aforat, que s'elevi una nova exposició davant de la sala", ordena el tribunal. 

La causa fa referència al suposat desviament de fons i el jutge sosté que el diputat de Junts va lucrar-se amb més de 224.000 euros de subvencions concedides entre 2014 i 2017 a les fundacions CatMón i Igman a través de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i l'Ajuntament. Quan el jutge instructor va enviar la causa al TSJC, la Fiscalia s'hi va oposar. Dalmases sempre ha negat els fets i assegura que es tracta d'una persecució política.

De fet, el tribunal recull en la seva interlocutòria, de nou pàgines i feta pública aquest dilluns, alguns dels arguments del ministeri fiscal. Sosté la sala que les dades facilitades per la policia judicial "precisen de diferents comprovacions" per veure si hi ha infraccions i quina seria la concreta participació de Dalmases. "No és possible en aquest moment assumir la competència per saber les conductes de Dalmases arran de l'estat embrionari de la investigació judicial i davant la falta de concreció i individualització de les conductes de l'aforat en relació als suposat delictes", argumenta el TSJC.

La Fiscalia es va posicionar en contra que el TSJC investigui Dalmases, ja que considera que no s'han esgotat totes les diligències que es podien fer, com interrogar responsables de la Diputació de Barcelona, com l'expresident Salvador Esteve, l'exinterventor i l'exgerent, tècnics de la institució que participessin en els expedients de subvenció. Tampoc s'ha interrogat treballadors de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona o l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que podrien tenir informació sobre algunes subvencions.

El jutge veu malversació, tràfic d'influències i prevaricació
El jutge va iniciar els tràmits el passat mes de març per obrir formalment una investigació judicial. Com que el diputat és aforat, no disposava de les competències suficients i va derivar el cas al TSJC, plantejant els indicis contra Dalmases. Els investigadors han analitzat 41 expedients de subvenció de la Diputació, entre els quals els de les entitats CATmón i Igman, que va dirigir. El jutge li atribueix els delictes de malversació de fons públics, tràfic d'influències i prevaricació.

Dalmases va ser fundador de la fundació CATmón i president de l'associació Igman, dues de les entitats sospitoses d’haver rebut entre 2013 i 2016 uns 1,2 milions d’euros en subvencions de la Diputació de Barcelona finalment desviades a finançar el projecte independentista. El magistrat considera que Dalmases, com a directiu de les dues entitats, va cobrar imports indeguts per projectes que probablement no es van realitzar o no es van fer totalment.

En l'exposició raonada enviada al TSJC, l'instructor detallava una a una totes les subvencions sospitoses i també les factures emeses per Dalmases a les dues entitats per justificar les despeses dels projectes subvencionats. En concret, s'investiguen principalment més d'un milió d'euros rebuts per les entitats entre el 2014 i el 2017.