Què he de fer si vull visitar un familiar en una residència?

La Generalitat endureix el protocol d'entrada i sortida de les residències amb l'objectiu de prevenir els contagis

Usuaris de la residència Verge de Ribera de la Pobla de Segur.
Usuaris de la residència Verge de Ribera de la Pobla de Segur. | ACN
19 de juliol del 2021
Actualitzat el 20 de juliol a les 11:03h
Els departaments de Salut i de Drets Socials han endurit en el protocol d'entrada i sortida de les residències, tant per familiars com per treballadors. Les noves mesures afecten les 1.028 residències de la tercera edat de Catalunya i s'estableixen amb l'objectiu de prevenir els contagis per Covid-19. Consulta a continuació que cal fer per visitar un familiar en una residència a partir d'aquest dimarts.

Un test negatiu. Independentment del seu estat vacunal o que hagin superat la malaltia durant els darrers sis mesos, qualsevol persona que vulgui entrar en una residència haurà de presentar un test d'antígens negatiu. Si el resultat és positiu, per motius obvis, cal suspendre la visita. Salut facilitarà aquests tests als familiars que visitin usuaris a residències de titularitat pública, concertada o privada. 

Reforç de l'interrogatori a tots els visitants. Es preguntarà sobre el contacte amb algun cas positiu en les últimes 48 hores i sobre presència de símptomes de refredat comú (mucositat, mal de coll, mal de cap). Si la persona ha tingut contacte amb un cas o hi ha presència símptomes sospitosos, cal suspendre la visita.

Visites simultànies d'un màxim de 2 persones. El nombre de persones autoritzades de forma simultània per una visita serà de 2, quan fins ara era de 3, i cal respectar en tot moment l'aforament màxim dels espais destinats a les visites. Serà obligatori l’ús de mascareta quirúrgica als visitants en espais interiors i exteriors.

Recomanació d'estar vacunat o haver passat la Covid. Es recomana fermament que els familiars que visitin els residents siguin persones correctament vacunades, amb les dues pautes si escau, o que hagin superat la malaltia els últims sis mesos i que puguin acreditar-ho.

Declaració de responsabilitat per les sortides. Amb la incidència actual, Salut demanarà als familiars que hagin valorat justificada la sortida, la signatura d'un document de declaració responsable. En aquests casos també caldrà realitzar tests a les persones que vinguin a recollir al resident -independentment si estan vacunats- i en cas de ser positiu no s'autoritzarà la sortida.

Tests a residents que hagin estat fora de la residència. Els residents que hagin passat menys de dos dies fora de la residència, i independentment del seu estat vacunal, es recomana fer-los tests seriats als 4, 7 i 10 dies després del retorn a la residència. Els residents que hagin passat més de dos dies fora rebran un test el mateix dia del retorn.

Regulació en les noves entrades a les residències. En residències taronges els nous ingressos s'han d'incorporar directament a la zona verda si estan correctament vacunats, o a zona groga, amb quarantena de 14 dies, si no ho estan. En residències amb un risc en color vermell no es faran nous ingressos