La nova ministra de Política Territorial avisa l'independentisme: «Haurien d'haver après la lliçó»

Isabel Rodríguez avisa que si els exiliats tornen "hauran de ser jutjats" i reclama aparcar la reivindicació del referèndum

Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial
Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial | Europa Press
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:43h
"Haurien d'haver après la lliçó". Així s'ha adreçat la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, als independentistes des del programa Hoy por Hoy de la Cadena SER. Només una setmana després d'agafar el relleu de Miquel Iceta, la ministra s'ha referit a la situació política de Catalunya, un cop tancada la trobada de la comissió bilateral per al dilluns 2 d'agost.

Rodríguez considera que els polítics independentistes han de fer "el seu propi esforç" per garantir la conversa i el diàleg dins de Catalunya. Ho ha dit en ser preguntada per la possibilitat de celebrar un nou referèndum: "En el marc de la Constitució, de la llei, hi cap tot, fora d'ella, res". 

Així i tot, la ministra ha dit que té "confiança" amb el "nou temps". Rodríguez s'ha referit així a la recent renovació de govern espanyol i també al nou govern de Pere Aragonès. "Espero que el missatge de diàleg del govern espanyol i el missatge de convivència siguin valorats", ha expressat, alhora que ha demanat que els catalans han de fer ara, després dels indults, "el seu pas".

Sobre els polítics exiliats, la ministra ha estat clara: "Hauran de ser jutjats quan tornin". I és que Rodríguez ha expressat el seu malestar pel conflicte polític que està vivint Catalunya des de fa una dècada. "Tinc la sensació, des de fora de Catalunya, que ja hi ha massa temps de conficte polític", ha dit, alhora que ha recordat que ja "ha sortit del Parlament".

La ministra ha confessat admirar la potència industrial d'una regió com Catalunya, un tema que creu que, fins ara, no ha estat a l'agenda, però que vol tractar a la comissió bilateral. Així, Rodríguez ja ha avançat que els temes polítics es tractaran a la taula de diàleg que reunirà els dos presidents, Pedro Sánchez i Pere Aragonès, a partir del setembre. A la comissió, doncs, vol tractar assumptes "més importants", com ara "el dia a dia de les nostres vides".

Ara per ara, segons ha explicat, no hi ha decisió sobre l'aval dels bancs per pagar la fiança del Tribunal de Comptes. Rodríguez ha explicat que ja ha requerit un informe al consell de garanties i s'ha d'estudiar. Així, la ministra ha descartat que l'opinió de Salvador Illa d'acceptar l'aval dels bancs no condicionarà res: "Atendrem els informes jurídics".