La Generalitat recupera grau d'inversió i podrà emetre deute

L'agència de qualificació Fitch puja dos graus el ràting català, que des de 2014 era bo escombraries, expressant confiança en la millora de les finances i el context polític

Jaume Giró al Parlament.
Jaume Giró al Parlament. | ND
17 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:53h
Canvi de rasant per les finances públiques catalanes. Les agències de qualificació s'havien convertit en la bèstia negra i, des de 2014, quan encara era conseller Andreu Mas-Colell, havien qualificat el seu deute com a especulatiu, el que col·loquialment es coneix com a bo escombraries i que impedia l'emissió de deute als mercats. Aquesta matinada, l'agència Fitch ha canviat la qualificació, i de la qualificació BB s'ha passat a la BBB-.

La qualificació del deute català en puja dos i se situa en el que es coneix com a "perspectiva estable" quant al grau d'inversió. La Generalitat, per tant, podrà tornar a recórrer als mercats per finançar el seu deute i tindrà menys dependència de la hisenda espanyola, que n'és el principal creditor i de qui ha depès en exclusiva el finançament els darrers anys.

Millorar la qualificació i poder emetre deute era un dels objectius de la legislatura del nou conseller d'Economia, Jaume Giró. Segons ha explicat el conseller "la millora del ràting és un senyal de confiança en les polítiques del Govern per redreçar l’economia del país i les finances de la Generalitat". 

El rating és un indicador de la confiança de les agències de qualificació en relació a la capacitat d'una empresa o institució per fer front als seus deutes. El canvi de qualificació arriba, segons fonts del departament d'Economia, després de les reunions que els responsables de l'àrea europea de Fitch van mantenir amb Giró i el seu equip el passat mes de juny. 

I què ha valorat Fitch per canviar la qualificació del deute públic català? Segons el departament d'Economia, l'agència ha valorat la capacitat de la Generalitat per avançar "en el reequilibri dels comptes" així com el fet que l'economia catalana "és molt diversificada" i destaquen la indústria com un dels sectors tractors. També posen en relleu l'empresa familiar i el paper de les pimes.

Però no només hi influeix l'escenari estrictament econòmic. També el polític. En aquest sentit afirmen que "l'escenari polític més propici a la negociació" entre el govern català i l'espanyol fa preveure un escenari de més estabilitat econòmica.