Barcelona també vol combatre la soledat no volguda dels joves

El govern municipal portarà al proper ple l'Estratègia Municipal contra la Soledat fins al 2030

Un jove en una escola de Barcelona
Un jove en una escola de Barcelona | ACN
Andreu Merino
17 de juliol del 2021
A Barcelona no és la gent gran l'única que pateix la soledat no volguda. Segons dades de l'Ajuntament, el 26,5% dels i les joves afirmen que se senten sols sovint o a vegades, un percentatge superior al de les persones de més de 65 anys, que representa el 18,7%. Amb l'objectiu de reduir els percentatges, el govern municipal portarà al proper ple municipal del 23 de juliol l'Estratègia Municipal contra la Soledat 2020-2030.

Segons l'executiu de Colau, la meta és "promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i vetllar pel benestar de tots i totes". Actualment l'Ajuntament ja disposa de 268 projectes, serveis i programes en actiu relacionats, de manera directa o indirecte, en pal·liar la soledat no volguda.

L'estratègia se sustenta en quatre grans eixos. El primer es basa a sensibilitzar i generar coneixement sobre l'impacte de la soledat en les persones. El segon, en el desplegament de recursos per prevenir i detectar la soledat, així com per atendre-la a través d'activitats educatives, culturals i de lleure, reduir la bretxa digital i impulsar mesures per tenir cura de les persones cuidadores.

El tercer eix buscarà "reestructurar la ciutat" per crear més espais de trobada i convivència al carrer, reforçar les xarxes de cures i crear noves formes per compartir habitatge. El darrer eix és el que se centra a impulsar mesures per prevenir la soledat dels treballadors municipals i revisar els serveis i programes en marxa per incorporar la perspectiva contra la soledat.

En paral·lel, l'Ajuntament també impulsa el Pla d’Accions 2020-2024, que inclou 71 noves iniciatives, entre les quals destaquen el disseny i la creació d'un joc de taula familiar per pal·liar la soledat dels infants, o la posada en marxa del servei Vincles+ per arribar a més persones grans.

També, la redacció d’una guia per a professionals de la joventut per ajudar-los a prevenir, detectar i acompanyar als i les adolescents i joves en aquesta situació, o l’organització d’un congrés internacional sobre soledat per intercanviar coneixements amb altres ciutats. A més, hi haurà tres espais pilot a equipaments comunitaris municipals per millorar el benestar emocional i combatre la soledat a través dels vincles socials i es formarà en soledat el personal municipal de l’Àrea de Drets Socials.
Arxivat a