Argimon: «Jo també he contribuït a la sensació que això anava molt bé»

El conseller de Salut fa autocrítica de la gestió que s'ha fet durant les últimes setmanes

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon. | ND
16 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:44h
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que les dades de la pandèmia són molt dolentes. Sant Joan, el final de curs acadèmic, les festes de graduació, els viatges, les revetlles... La desescalada ha condicionat l'activitat de la societat, que ha sortit massivament al carrer. Argimon, però, ha fet autocrítica: "Jo també he contribuït a la sensació que això anava molt bé".

Per què no es va actuar abans? Argimon defensa que s'han pres algunes mesures, com el tancament de l'oci nocturn, i també d'altres organitzatives, com la gestió dels nous positius i contactes estrets. A més, es pregunta si la ciutadania comprendrà, de nou, les mesures que se li imposin. Tot i això, segueix amb la crítica: "Podria ser que haguéssim hagut d'actuar abans"

Així, la desescalada pot haver estat precipitada. "Amb aquestes xifres de contagis, no hem fet bé les coses", ha lamentat el conseller. Malgrat l'elevada incidència al grup d'edat més jove, entre els 15 i els 19 anys, Argimon ha explicat que "no se'ls pot culpar", perquè, la gent jove "ha patit" i ha estat "molt continguda" durant l'últim any. "Jo podria haver recomanat que no es fessin viatges de final de curs, però no hi vaig pensar", ha lamentat.

El conseller ha donat tres apunts per entendre el perquè de l'explosió de contagis entre els joves. És un grup d'edat poc vacunat, en cap moment han tingut una incidència elevada perquè "han tingut un comportament adequat" i la socialització entre ells augmenta quan arriba l'estiu alhora que "és difrent de la resta de la societat". 

Pel que fa als festivals d'estiu, el conseller ja va manifestar diumenge des de Bellvitge que no és "partidari" que es tornin a produir en les properes setmanes. Així i tot, no veu que siguin el focus de l'explosió de contagis, ja que ha dit que "ja estàvem en una situació complicada" quan es van celebrar. Això no obstant, ha admès que ha estat un error permetre'ls aquest estiu: "No ho repetiria". 

Més mesures
Toc de queda nocturn imprescindible? ", voldríem que el TSJ l'avali avui mateix". Argimon espera que no el tombin i admet que s'haurà de renovar setmanalment perquè son conscients que afecten drets i llibertats. D'altra banda, el conseller confirma que no és partidari del confinament territorial perquè s'afecten persones i activitats que no els pertoca.

Content per l'arribada dels tests d'antígens a les farmàcies, Argimon ha afirmat que s'ha "trigat una mica massa" a aprovar-ho. "Són una capa extra de seguretat", ha dit, però també ha reconegut que la mascareta és "l'element de prevenció més important". Ha estat clar en dir que no és necessària sempre que "complim el decret de mascareta". És a dir, si anem sols pel carrer, o ens movem amb el nostre grup bombolla, o també si es respecten les distàncies. 

Argimon avança que s'està estudiant canviar el protocol i posar la pauta completa de la vacuna a les persones que ja han passat la Covid. "És important que la vacunació sigui global perquè sigui efectiva", ha dit. Els virus són mutants i van evolucionant i generant noves variants, com ara la Delta o la nova Lambda, i si no s'està ben immunitzat pot ser que en algun moment "s'escapin de la vacuna". 

Missatge per a l'estiu
"Sé que és emprenyador portar la mascareta o mantenir distàncies, però hem de seguir mantenint les mesures de protecció". Així ha demanat Argimon la col·laboració ciutadana per poder fer front a la cinquena onada del virus que actualment afecta Catalunya i que pot condicionar totalment l'activitat d'estiu. I sobre el curs escolar que ha de començar al setembre: "L'escola no està en perill".