​Els presos es retroben amb Vic: «Gràcies, gràcies i gràcies!»

Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn participen en un dels actes més multitudinaris i festius des que van sortir de la presó

Els presos polítics, a la plaça Major de Vic
Els presos polítics, a la plaça Major de Vic | Adrià Costa
15 de juliol del 2021
Actualitzat a les 23:18h
Valtònyc, Dolors Bassa, Carles Puigdemont, Jordi Cuixart i molts més, sense oblidar la representat local, Marta Rovira. Els cartells gegants dels presos polítics, exiliats i represaliats han presidit durant molts mesos la icònica plaça Major de Vic, envoltats de balcons farcits d’estelades i banderes catalanes. De fet, la plaça osonenca més emblemàtica ha esdevingut per al moviment independentista un veritable símbol de llibertat i en contra de la repressió.

Ara, amb els presos polítics fora de la presó era qüestió d’hores. La ciutat s’havia de retrobar físicament amb els seus líders i abraçar-los amb força. I els cartells s’havien de despenjar. Almenys els dels líders que estaven a la garjola. I així ha estat. 

La plataforma :pacte, que agrupa diverses entitats independentistes d'Osona, com la Cambra de Comerç d'Osona, la Intersindical d'Osona i el Ripollès, el CDR Alt Ter, l'ANC Osona, Òmnium Cultural Osona i el Consell per la República de Vic, ha organitzat aquesta tarda-vespre un acte d’homenatge i de reconeixement als presos polítics a la plaça Major de Vic. A més, s’ha aprofitar per denunciar per enèsima vegada que "la repressió persisteix". El lema de la trobada ha estat: “Lliures i dempeus!”.

L’acte ha comptat amb la presència d’alguns dels presos polítics indultats -Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn-, i també persones represaliades com Txevi Buigas, Marcel Vivet, Roger Español, Ferran Molas, Dani Gallardo o Jordi Pesarrodona
 

Els cartells dels presos polítics s'han despenjat. Foto: Adrià Costa


Tots ells, acompanyats de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, han estat rebuts abans a l’Ajuntament per l’alcaldessa Anna Erra. Jordi Turull s’ha encarregat d’escalfar les hores prèvies amb l’arribada a Vic de la seva Marxa per la Llibertat, on ha conclòs la sisena etapa.

Els missatges dels líders catalans han tingut un denominador comú: agraïment pel suport rebut quan estaven a la presó. “Gràcies per ser tantes vegades en aquesta plaça quan nosaltres estàvem a la presó”, ha dit Sànchez. “. “Gràcies, gràcies, gràcies. Gràcies per ser-hi sempre”, ha insistit Bassa. I Rull: “Si vosaltres no vau tenir por l’1 d’octubre nosaltres no tenim dret a tenir-ne”. Turull ha tingut un record per Marta Rovira: “No em sentiré lliure fins que vegi la Marta Rovira en aquesta plaça. Heu estat el nostre motor a dins la presó”. Ja en el torn dels represaliats, Jordi Pesarrodona, ha continuat en la mateixa línia: “Nosaltres som forts perquè vosaltres hi sou sempre”. 
 

La plaça Major s'ha omplert amb dues mil persones. Foto: Adrià Costa


Unes dues mil persones, totes amb mascareta i una distància de seguretat més que discreta, els hi han tornat l’escalf amb escreix. Ha estat en un  dels actes més multitudinaris i festius dels presos des que van sortir de la presó, malgrat les quatre gotes que han trencat un dia totalment estiuenc.

"Ho tornarem a fer. I ara ho farem millor"
Els líders catalans han recordat la necessitat de continuar lluitant per aconseguir la independència, acabar amb la repressió i el retorn dels exiliats. “Mai deixarem de lluitar fins aconseguir la independència i fins que tornin els exiliats”, ha assegurat Cuixart, que ha fet una crida a la unitat.  “El 2017 us vaig dir en aquesta mateixa plaça que votaríem. Quatre anys més tard, que ningú tingui cap dubte que ho tornarem a fer. I ara ho farem millor”, ha conclòs.

També s’han adreçat als assistents de manera breu els represaliats. Les paraules més aclamades han estat les de Xevi Bohigas, fill de Sants però que fa 30 anys que viu a la població osonenca de Folgueroles. “Els meus pares, els meus fills, tots som represaliats. El 52% dels catalans som represaliats”, ha cridat. 
 

Josep Rull ha estat un dels més aclamats. Foto: Adrià Costa


L’acte ha estat breu, ha durat poc més d’una hora, però ha tingut una càrrega emotiva molt potent. La trobada dels presos amb la seva gent incondicional d’Osona ha finalitzat amb crits d’independència i els Segadors. I moltes abraçades, això també. 

Els presos polítics estan de moda
Ha estat una vetllada de retrobaments i sorpreses. La plaça de Vic lluïa radiant, com sol fer-ho en un dia de ple estiu, amb un munt de de curiosos, famílies sopant a les terrasses de les voltes i joves amb ganes de moviment. Alguns, només havien sortit a passejar i s’han trobat amb una diversió inesperada. 

La casualitat ha fet coincidir a la mateixa plaça, sempre rica i multicultural, dos actes de caire totalment oposats. Per un costat, el retorn  a la ciutat dels presos polítics. Per l’altre, a només 20 metres, una passarel·la de moda del festival Off Modo, que aquests dies se celebra a la ciutat dels Sants, amb una vintena de dissenyadors independents. 

En aquesta segona edició, per tal de complir amb les restriccions de la Covid-19, el certamen ha optat per desfilades a l’aire lliure. L’acte, però, ha estat discret i s’ha intentat no molestar els veïns.