El TSJC avala les noves restriccions del Govern

El tribunal permet limitar les reunions a un màxim de deu persones i restringir accés a parcs i platges a partir de les 00.30h per mirar de frenar l'increment descontrolat de contagis

Gent a la platja celebrant la revetlla de Sant Joan
Gent a la platja celebrant la revetlla de Sant Joan | ACN
14 de juliol del 2021
Actualitzat a les 19:56h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat aquest dimecres les noves restriccions proposades pel Govern per mirar de frenar l'increment "explosiu" de contagis de coronavirus. Concretament, la sala contenciosa-administrativa permet limitar les reunions socials a un màxim de deu persones durant un termini, per ara, de dues setmanes. Aquesta mesura se suma també a l'ordre de tancar totes les activitats a partir de les 00.30h, a la prohibició de menjar i beure al carrer i a la petició de limitar els accessos a parcs, platges i tots aquells espais on es puguin produir aglomeracions. Les noves restriccions entraran en vigor aquest dijous, quan es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

En una interlocutòria de set pàgines, la sala sosté que les mesures sol·licitades per la Generalitat són "imprescindibles, adequades i proporcionades davant d'un situació de risc per a drets fonamentals que en aquests moments han de primer, com el dret a la vida i a la salut". La Fiscalia no s'ha oposat a l'adopció d'aquestes mesures i el tribunal considera que les restriccions s'han justificat bé.

La pressió de la pandèmia continua. Aquest dimecres Catalunya ha registrat 8.555 nous contagis, 127 ingressats més i 10 persones més a les UCI. En total hi ha 219 persones en cures intensives, de les quals una desena tenen menys de 30 anys. Els joves i altres col·lectius no vacunats són els que estan rebent més fort els efectes d'aquesta cinquena onada, que també comença a afectar ja altres grups d'edat més vulnerables. La velocitat de transmissió de la pandèmia, però, continua baixant malgrat que encara se situa en 1,40. La pandèmia, per tant, es manté en expansió a l'espera de veure si les noves restriccions funcionen.

La cinquena onada impacta l'arrencada del Govern
La cinquena onada ha impactat amb duresa en l'arrencada del Govern que lidera Pere Aragonès, que en tan sols tres setmanes ha passat de defensar -i posar en pràctica- una reobertura pràcticament total -oci nocturn, restauració, festivals de música massius- a haver de fer una marxa enrere sense precedents. Això agafa el Govern encara en construcció. Quan pretenia posar les bases del pla de xoc social i de la recuperació econòmica -especialment a través dels fons europeus-, el tàndem que formen Aragonès i Jordi Puigneró s'ha vist superat per les xifres de contagis, que encara serien més lesives si no s'hagués accelerat la campanya de vacunació.

El problema, com en altres episodis de la pandèmia -abans amb Alba Vergés de consellera, ara amb Josep Maria Argimon al capdavant de Salut-, és que s'ha col·lapsat l'atenció primària i puja la pressió hospitalària. Tot plegat, a banda, compromet un estiu en el qual hi havia posades moltes esperances en la campanya turística. De portes endins es dona per fet que es trigarà "setmanes" a normalitzar la situació, per bé que la xifra de víctimes mortals no tindrà res a veure amb les onades anterior per l'avenç en la immunització. En tot cas, i durant uns quants dies, tornen les restriccions a Catalunya.