El TSJC es queda la causa contra Natàlia Garriga pels preparatius de l'1-O

La consellera de Cultura està processada per un delicte de malversació per actuacions dutes a terme l'any 2017 quan era alt càrrec de Vicepresidència

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a la Ciutat de la Justícia
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a la Ciutat de la Justícia | ACN
14 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:49h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha declarat competent per jutjar la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, processada pels preparatius del referèndum. El tribunal remarca que es queda la part de la causa que fa referència "exclusivament" a Garriga, no pas a la resta de processats entre els quals hi ha diversos alts càrrecs de la Generalitat.

El motiu és que la consellera -que l'any 2017 era directora de serveis del Departament d'Economia que pilotava Oriol Junqueras- és aforada i el seu cas s'ha de veure al TSJC i no en tribunals ordinaris. Garriga està processada per una delicte de malversació. El tribunal també té entre mans la causa contra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, considerats els arquitectes de l'1-O i també aforats.

Segons la jutge Ariadna Gil, instructora de la causa al jutjat 13 de Barcelona, sosté que la consellera va enviar correus per informar sobre l'espai on s'havia de fer el recompte de vots de l'1-O i era l'enllaç entre Josep Maria Jové -secretari d'Economia el 2017- i Mercè Martínez, amb qui va mantenir una entrevista i que seria l'encarregada de la logística d'emmagatzematge del material de l'1-O. Fa quasi quatre anys que la causa està en marxa. Es va fer pública el 20 de setembre de 2017 amb la detenció de diversos alts càrrecs de la Generalitat.

Garriga va ser citada a declarar el 8 de juny a la Ciutat de la Justícia per ordre de l'Audiència de Barcelona. Ja era consellera i la jutge instructora li va permetre no declarar. Havia estat citada juntament amb una desena d'exalts càrrecs de la Generalitat, però Garriga havia al·legat que, com a consellera, és aforada davant TSJC. "Hem de fixar la nostra competència per fixar la nostra competència per conèixer el procés penal que se segueix contra ella, exclusivament en allò que se segueix contra Garriga", diu el tribunal.

Per això, el TSJC ha acordat reclamar a l'Audiència de Barcelona que remeti la documentació que afecta la consellera per proseguir amb el procediment judicial. El tribunal també diu que caldrà obrir un tràmit d'audiència perquè l'acusació i la defensa de Garriga indiquin tot allò necessari per remetre el cas a la sala civil i penal.