El TC aborda dividit la legalitat de l'estat d'alarma

Els magistrats debaten si el confinament domiciliari del primera onada va ser constitucional

Edifici del Tribunal Constitucional.
Edifici del Tribunal Constitucional. | ACN
14 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:10h
El Tribunal Constitucional (TC) aborda en el ple d'aqueta setmana la legalitat de l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol el març de 2020 arran de l'explosió de la pandèmia del coronavirus. El debat, segons han informat diversos mitjans, s'afronta amb una profunda divisió entre els magistrats de l'alt tribunal, que hauran de determinar si les restriccions imposades per la primera onada de la Covid-19 es van adequar al marc de la Constitució. La decisió que s'adopti és important i marcarà el camí a seguir en cas de limitació de drets davant d'una emergència sanitària.

Està previst que la votació es faci aquest dimecres i podria anul·lar el confinament domiciliari per inconstitucional, cosa que implicaria l'anul·lació d'un milió de multes i condicionaria les futures restriccions en cas de repunts importants de la pandèmia. Això és el que defensa, segons apunta El País, el ponent de l'esborrany de la sentència, el conservador Pedro González Trevijano. Sosté que durant el confinament es va produir una suspensió de drets fonamentals que no en tenia prou amb la cobertura legal de l'estat d'alarma. 

El debat va arrencar dimarts i es va fer evident la divisió interna. Les posicions dels magistrats es mantenen molt allunyades: cinc magistrats -conservadors i progressistes- consideren que davant de la pandèmia n'hi havia prou amb un estat d'alarma; cinc altres magistrats -tots conservadors- sostenen que cal decretar un estat d'excepció. El vot de la magistrada Encarnación Roca, del sector progressista, és una incògnita. La decisió es preveu per aquest migdia, però es podria ajornar fins dijous.

Tot plegat, en un moment de repunt de la pandèmia arran de la variant Delta. Les xifres de morts no s'acosten a les dels moments més durs de l'emergència sanitària, però l'explosió de contagis és un fet -especialment a Catalunya- i continuarà durant força setmanes. El Govern ja ha decretat noves restriccions que han de rebre l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en els propers dies. No es descarta, tampoc, sol·licitar l'aplicació d'un nou toc de queda municipal per mirar de doblegar la corba.