Els serveis jurídics de la Generalitat avalen el toc de queda per municipis

El Govern decidirà les properes hores si demana al TSJC que aprovi la mesura del confinament nocturn

Un carrer durant el toc de queda
Un carrer durant el toc de queda | Juanma Peláez
13 de juliol del 2021
Actualitzat el 14 de juliol a les 10:26h
L'informe dels serveis jurídics de la Generalitat ha avalat demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el toc de queda per als municipis amb més incidència de Covid-19 de Catalunya. Així ho ha explicat el president del Govern, Pere Aragonès, durant la roda de premsa d'aquest dimarts a la tarda a Palau, posterior a la reunió amb el cap del govern d'Andorra, Xavier Espot. Aquest migdia, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja ha aplanat el terreny per sol·licitar aquesta mesura davant l'"explosió" de contagis de la Covid a Catalunya.

El document jurídic de la Generalitat concreta, com a "condició", que el toc de queda s'hauria d'aplicar ara de manera heterogènia, en funció de les dades epidemiològiques de cada municipi. És a dir, hauria de ser un toc de queda municipal en funció dels nivells d'incidència de cada territori. No es podria decretar a tot el país perquè no hi ha estat d'alarma. Així, la Generalitat vol garantir que la mesura sigui prou "sòlida jurídicament" i que sigui una decisió "compartida" també a nivell municipal.

En les pròximes hores, el Govern ha de decidir si demana aplicar un toc de queda en aquest termes. La decisió serà, en última instància, del TSJC, que també té pendent decidir sobre les restriccions proposades dilluns per frenar l'increment de contagis. La Generalitat va ordenar ahir que totes les activitats tanquessin a les 00.30h i limitar les reunions a un màxim de 10 persones, entre d'altres mesures. Com que vulneren drets fonamentals, i ja no hi ha estat d'alarma, qui ha de prendre la decisió és la sala contenciosa-administrativa.

La situació de la pandèmia és dolenta en altres territoris de l'Estat, un d'ells el País Valencià. En aquest cas, el govern de Ximo Puigva demanar un toc de queda d'abast municipal -afecta una trentena de municipis- entre la 1h i les 6h del matí durant un termini de catorze dies per tal de frenar l'increment de contagis de coronavirus.

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ho va acceptar en considerar que és una mesura proporcionada i que els beneficis per a la salut pública superen els perjudicis per a d'altres drets. Territoris com les Illes Canàries també van en la mateixa línia de fer passes enrere en la desescalada per doblegar la corba, mentre que la Comunitat de Madrid descarta per ara una mesura d'aquestes característiques.