El Govern aplana el terreny per aplicar el toc de queda a Catalunya

L'informe dels serveis jurídics encarregat per Aragonès avala el confinament nocturn, que s'hauria d'aplicar en funció de les dades epidemiològiques de cada municipi

Control nocturn dels Mossos.
Control nocturn dels Mossos. | Adrià Costa
13 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:17h
El toc de queda està damunt la taula com a via per aturar l'escalada de contagis. Un dia després que el Governaugmentés les restriccions davant les dades cada vegada més preocupants de l'evolució de la pandèmia, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha avançat que el president Pere Aragonès ha encarregat un informe als serveis jurídics per tal de saber si és possible l'aplicació del confinament nocturn. Aquest informe es basa en la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià d'avalar el toc de queda a la comunitat. El document, ja llest, avala el confinament nocturn, i sosté que s'hauria d'aplicar per municipis en funció de la incidència epidemiològica. Aragonès, després de reunir-se amb el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, ha indicat que en les properes hores es decidirà si es demana a la justícia aplicar la mesura.

Per què el toc de queda no va ser una de les mesures que es van aprovar ahir en una reunió extraordinària de la comissió delegada de gestió de la pandèmia? "No es pot fer de manera improvisada, ha d'estar validat per l'òrgan competent. S'ha de ser molt rigorós a l'hora de prendre una decisió d'aquest tipus. S'han de tenir en compte els indicadors, els tècnics de salut, els tècnics del gabinet jurídic i els tècnics de seguretat pública. Quan tinguem els elements, decidirem si es trasllada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)", ha assenyalat la portaveu de l'executiu al migdia.

La proposta del Govern es basaria en la del País Valencià, que va rebre dilluns l'aval de la justícia. En aquest cas, el govern de Ximo Puig va demanar un toc de queda d'abast municipal -afecta una trentena de municipis- entre la una i les si del matí durant un termini de catorze dies per tal de frenar l'increment de contagis de coronavirus. El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ho va acceptar en considerar que és una mesura proporcionada i que els beneficis per a la salut pública superen els perjudicis per a d'altres drets. Territoris com les Illes Canàries també van en la mateixa línia de fer passes enrere en la desescalada per doblegar la corba, mentre que la Comunitat de Madrid descarta per ara una mesura d'aquestes característiques.

La cinquena onada ja toca de ple els hospitals catalans. En el darrer balanç de Salut les dades han superat límits que no es veien des del maig. Els pacients ingressats a planta han superat els 1.000 i ja són 1.058 (+78) i a les UCI augmenten fins als 209 (+27). Els nous contagis augmenten fins als 8.585. Una xifra molt alta tenint en compte que Salut ha canviat el protocol i ja no fa proves als contactes estrets de positius que són asimptomàtics. L'Rt torna a baixar, ho fa 39 centèsimes, i se situa ara en 1,54. El risc de rebrot segueix baixant també: ho fa 191 punts fins als 1.399. En les darreres 24 hores s'han notificat cinc morts i el total des de l'inici de la pandèmia és de 22.288 persones que han perdut la vida. La incidència acumulada a 14 dies passa de 848,17 a 930,74 i el 18,59% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

Pel que fa a les dades de vacunació, des del departament de Salut ja ha avisat que els pròxims dies no s'administraran gaires primeres dosis perquè és prioritari completar pautes. Així, en les últimes 24 hores s'han administrat 28.487 primeres dosis, xifra que situa el total als 4.607.832. Els catalans que ja tenen la pauta completa són, avui, 3.732.580. D'aquests, un 55,9% representa la població diana (majors de 16 anys). L'avenç de la vacunació va permetre la reobertura per Sant Joan, que ara ha acabat derivant en una explosió de contagis pràcticament sense precedents i que ha afectat majoritàriament la gent jove, que és el segment que no ha estat vacunat massivament.

"La cinquena onada ha estat molt complexa, ha afectat molt l'atenció primària i s'ha acabat traslladant a l'assistència hospitalària. La situació dels professionals és angoixant", ha apuntat Plaja, que ha indicat que al Govern no li fa por "fer passos enrere". Al llarg de les últimes setmanes s'han celebrat festivals com el Cruïlla, amb presència de desenes de milers de persones, que no han acabat de concordar amb la situació de contagis i d'augment de pacients hospitalitzats.