Catalunya tancarà totes les activitats a partir de les 00.30

El Govern torna a limitar les reunions socials a deu persones i totes les mesures entraran en vigor quan rebin la llum verda del TSJC

Catalunya fa marxa enrere en la recuperació de la vida social
Catalunya fa marxa enrere en la recuperació de la vida social | ACN
12 de juliol del 2021
Actualitzat a les 22:53h
Catalunya fa marxa enrere en la recuperació de la vida social. El Govern ha anunciat aquest dilluns el tancament de totes les activitats a les 00.30 i fins a les 6.00 hores, mentre que les reunions socials queden limitades a deu persones. Així ho han explicat en roda de premsa el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, després de reunir-se amb el president Pere Aragonès.

En afegit a aquestes mesures, tots els esdeveniments a partir d'ara es faran asseguts i es recomana als ajuntaments restringir l'accés a platges i parcs per evitar aglomeracions. A més, segons ha explicat Plaja, es prohibeix el consum de begudes i aliments al carrer excepte en entorns escolars, tot i que portar la mascareta, de moment, no és obligatori. Els establiments de 24 hores no queden exempts de les mesures i hauran de clausurar en l'horari marcat pel Govern.

El Govern anuncia aquestes noves mesures després que en les últimes dues setmanes els indicadors de la pandèmia s'hagin disparat, especialment pel que fa als contagis. Això ha derivat en un creixement progressiu dels ingressos als hospitals, que a hores d'ara ja són de prop d'un miler, i d'un col·lapse en l'atenció primària. La nota positiva, però, és el bon ritme de la vacunació i la baixa xifra pel que fa a les morts.

Elena ha explicat que les mesures "garanteixen l'equilibri" entre l'activitat econòmica, social i emocional, i la situació sanitària, mentre que ha demanat "un esforç més" a la ciutadania. "Demanem que s'extremi la precaució i que se segueixin les mesures amb la finalitat de preservar la vida", ha dit el conseller. El Govern ha demanat reduir la interacció social i ha demanat "autoresponsabilitat".

Al seu torn, Argimon ha afirmat que el focus de l'actual onada és "una interacció social sense protecció" i "relacionada amb l'oci o amb viatges de finals de curs". "Vaig pensar que hi hauria un repunt, però mai aquesta explosió de casos", ha admès. Tot i això, el conseller ha aclarit que no està "culpabilitzant ni estigmatitzant" sinó que "aquesta és la situació". Un segon element, segons Argimon, ha estat el creixement "explosiu" de casos. "No és similar al Regne Unit, tot i que ara també se'ls està disparant la corba", ha afirmat.

Les noves restriccions se sumen al tancament de les discoteques i de l'oci nocturn en espais tancats anunciat la setmana passada. Per altra banda, l'executiu també va fixar que la participació en esdeveniments de més de 500 persones on s'estigui dret requereix, de manera obligatòria, un test d'antígens o una PCR negativa, o bé estar vacunat amb pauta completa. Quedaven exempts d'aquesta mesura els congressos.

Les mesures que ha anunciat el Govern aquest dilluns seran publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i quedaran pendent de l'aval de la justícia, en aquest cas, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "Estarem setmanes amb taxes d'incidència molt elevades", ha dit el conseller Argimon, i ha evitat pronosticar quan arribarà el pic de la cinquena onada

Buscant el consens amb els municipis
Unes mesures també acordades amb els municipis. Aquest dilluns al migdia, segons ha explicat l'ACN, la conselleria liderada per Argimon s'ha reunit amb els municipis per consensuar les decisions que l'executiu ha exposat a la tarda. Per altra banda, segons ha pogut saber NacióDigital, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ja es va reunir divendres passat amb l'executiu per analitzar la situació de la pandèmia.

Sobre la trobada d'avui, fonts de l'Ajuntament de Barcelona han explicat a aquest diari que "la majoria" de municipis presents han expressat "preocupació per la poca concreció" de les mesures anunciades per contenir l'augment de contagis. Les mateixes fonts apunten que els municipis han demanat que no se'ls traslladi la responsabilitat i que el Govern tingui una postura "clarificadora" i estableixi mesures "clares i coherents".
 

Trobada entre Aragonès, Argimon, Elena i Plaja per decidir les noves mesures. Foto: ACN


​El precedent del toc de queda al País Valencià
El Govern també ha explicat que "estudiarà" el toc de queda que s'ha aplicat al País Valencià. Concretament, el govern valencià ha instaurat un confinament nocturn a partir de la 1 de la nit i fins a les 6 de la matinada, que avui mateix ha rebut l'aval del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià.