El PSC, al rescat d'Iceta

Granados nega que el nou ministre de Cultura i Esports perdi influència al govern espanyol i insisteix que "les propostes" dels socialistes seran a la taula de diàleg

Miquel Iceta jura el càrrec de ministre de Cultura i Esports
Miquel Iceta jura el càrrec de ministre de Cultura i Esports | Moncloa
12 de juliol del 2021
Actualitzat el 13 de juliol a les 12:14h
El PSC ha sortit aquest dilluns al rescat de Miquel Iceta després de la profunda remodelació del govern espanyol que va fer dissabte Pedro Sánchez. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha reivindicat el nou rol d'Iceta al govern espanyol com a ministre de Cultura i Esports -una cartera amb poques competències- i ha negat que el partit hagi perdut pes al consell de ministres. "Quan parlem de diàleg, negociació i pacte parlem de Miquel Iceta, independentment del ministeri que ocupi", ha remarcat en roda de premsa aquest dilluns, i ha assegurat que el PSC i les seves "propostes" formaran part de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol.

Granados ha valorat la remodelació del govern espanyol. "Hem superat el més dur de la pandèmia i és el moment de la recuperació", ha dit. Aquesta "nova etapa" ha de servir, ha dit, per avançar en la recuperació econòmica, que estarà centrada en el "treball" i la recuperació "justa, digital, feminista i ecològica". "Tenim una gran oportunitat: l'arribada dels fons europeus", ha remarcat. Granados ha assegurat que avui és un dia "feliç" per als socialistes per la presència al govern espanyol, perquè Iceta es manté al consell de ministres i hi entra, també, l'exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez

Sobre Iceta, ha dit que "agafa una cartera important", malgrat que Cultura i Esports té la majoria de competències transferides a les comunitats autònomes. "Sempre ha tingut i tindrà influència sobre la política catalana. Continuarà demostrant la seva capacitat perquè s'asseu al consell de ministres", ha insistit. La portaveu ha insistit en el compromís amb la taula de diàleg i ha recordat que si no s'ha reunit amb la taula de diàleg, "que si no s'ha reunit fins ara és perquè no hi ha hagut govern a Catalunya". De tota manera, ha evitat dir si hi haurà representants del PSC a la taula de diàleg. "Ho decidirà el president Sánchez", ha dit.

La dirigent socialista ha insistit que Iceta ha fet "una gran feina" al capdavant de Política Territorial. "Continuarà treballant pel bé d'Espanya i de Catalunya", ha dit. Des de Cultura, ha remarcat la portaveu, continuarà fent aquesta feina. "Demostra l'Espanya plural que defensen els socialistes. La cartera de Cultura és el millor aparador per mostrar-la", ha afegit. Quan ha promès el càrrec de ministre, Iceta ha admès que li sap greu deixar el Ministeri de Política Territorial.

La remodelació del govern espanyol s'interpreta també en clau catalana com un primer pas per canviar el PSC, que podria culminar amb Salvador Illa com a primer secretari del PSC. Iceta continua formant part del consell de ministres però perd poder i presència en l'agenda catalana. La promoció d'una dirigent del PSC del Baix Llobregat com l'exalcaldessa de Gavà també s'interpreta en la línia d'anar preparant el relleu d'Iceta.

Espai de diàleg a Catalunya
També ha insistit en la necessitat de convocar un espai de diàleg a Catalunya, una opció que el Govern descarta. La dirigent socialista ha criticat l'immobilisme de Pere Aragonès, que no vulgui assistir a la conferència de presidents i que s'oposi a una taula de partits catalans. "La pluralitat de Catalunya s'ha de demostrar amb taules de diàleg a casa nostra", ha reblat. Granados ha dit que l'amnistia i l'autodeterminació "no són consensos a Catalunya". "Necessitem un mínim comú denominador entre les forces polítiques catalanes per anar a negociar. La resta és postureo", ha dit.

Oferta lleial per lluitar contra la Covid
Granados ha alertat que la situació del coronavirus a Catalunya és "explosiva" i ha ofert la col·laboració del PSC al Govern per abordar la situació. Fa uns dies Salvador Illa ho va reiterar aquest oferiment a Pere Aragonès. "Tornem a demanar una reunió per abordar el repunt de contagis", ha dit Granados, que confia que en les properes hores el Govern es posarà en contacte amb el PSC per "treballar de manera conjunta" per fer front a la situació de la pandèmia. "Són moments d'altura de mires i de deixar el partidisme. Tots hem de col·laborar", ha dit. En aquest sentit, la dirigent socialista ha fet una crida a la responsabilitat ciutadana. "El virus continua entre nosaltres. Cal que tothom extremi les precaucions", ha dit.