Illa endureix el to: «L'independentisme no pot trencar la convivència»

El líder del PSC posa com a condició "refundar" TV3 per accedir a renovar els càrrecs de la CCMA i aconseguir que els mitjans públics "tornin a ser de tots"

Salvador Illa, durant l'acte a Societat Civil Catalana.
Salvador Illa, durant l'acte a Societat Civil Catalana. | ACN
09 de juliol del 2021
Actualitzat a les 20:32h
El líder del PSC, Salvador Illa, endureix el discurs contra l'independentisme i adverteix que les "línies vermelles" estan posades en el trencament del "marc de convivència" i de l'estat de dret. Així ho ha exposat aquest divendres en una entrevista en el marc de l'escola d'estiu de Societat Civil Catalana (SCC).

Illa ha defensat els indults com un "acte de generositat" i com el camí per obrir una "nova etapa" a Catalunya. Per fer-ho, l'exministre espanyol de Sanitat ha demanat "digerir el fracàs col·lectiu de la DUI" i excloure els pensaments que "no són viables i només frustren i divideixen a la societat", en referència a la via unilateral que pretenen alguns sectors independentistes.

Precisament en un context, el de SCC, on el discurs antiindependentista és més acceptat que en altres espais, Illa s'ha mostrat "entristit" de què els partits independentistes, i concretament el president de la Generalitat, Pere Aragonès, votessin al Parlament en contra de la taula entre partits catalans.

Sobre el no a aquesta taula també s'ha expressat aquest divendres mateix en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. El cap de l'oposició ha criticat la "bandera del diàleg" d'Aragonès perquè creu que "només vol fer monòlegs amb els que pensen com ell", i ha afirmat estar "molt decebut i molt despistat" amb l'actitud de l'executiu català.

"Pere Aragonès m'està decebent", ha repetit constantment, alhora que ha dit que acabarà pensant que "Torra tenia més convicció amb els seus arguments, ell sí que garantia la taula de diàleg entre partits catalans". El cap de l'oposició és partidari que el president de la Generalitat convoqui els partits que han estat escollits pels ciutadans de Catalunya, perquè ho considera "lògic": "Trobo a faltar que sigui el president de tots els catalans".

L'exministre de Sanitat s'ha mostrat obert en les dues entrevistes a la possibilitat de fer un nou Estatut. "Seria estrany que Extremadura tingués un Estatut que els extremenys no haguessin votat? Doncs això passa a Catalunya", ha recordat, alhora que ha afirmat que hi ha marge dins de l'actual Constitució. Fent ús de l'eslògan de Zapatero el 2008, "Si vivim junts, decidim junts", Illa ha demanat construir conjuntament: "Nosaltres volem ser optimistes amb el diàleg".

Pel que fa a la cimera Puigdemont-Junqueras, ho ha definit com "una foto del passat" i ha demanat que el futur passi per "no repetir el que no ha portat a Catalunya res de bo". Així, preguntat per la"gran aliança" per l'autodeterminació i l'amnistia anunciada per Aragonès, creu que "és insistir en la divisió", i considera que l'autodeterminació no és viable perquè "ni som una colònia ni Espanya és un país dictatorial".

La "refundació" de TV3 perquè sigui "la de tots"
En una xerrada que no s'ha estès més de trenta minuts, Illa també ha enfocat les seves declaracions en els mitjans públics. Els càrrecs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) fa dos anys que estan en funcions i es necessiten dos terços del Parlament per renovar-los. El PSC doncs, per aritmètica parlamentària, en serà protagonista. 

En aquest sentit, el líder socialista ha afirmat no poder veure TV3 i ha recordat que alguns li diuen "TVFOX" -en referència amb la FOX dels Estats Units, que va tenir un paper molt important a favor de Donald Trump-. "Si ens estimem els mitjans públics, hem de fer que tornin a ser els de tots", ha explicat, i per això ha advertit a ERC i Junts que si no hi ha "refundació", els socialistes no participaran en renovar els càrrecs.

Les crítiques als mitjans de la CCMA no són noves. Al mes d'abril, encara sense Govern, el PSC va demanar la dimissió de Vicent Sanchis, director de TV3, i el cessament de David Bassa, cap d'informatius de TV3, acusant-los de "no complir amb la missió" de la cadena pública. Al maig, els socialistes van publicar un document de 37 pàgines sota el títol "La refundació de la CCMA. Uns mitjans públics a tot arreu i per a tothom".

El fons de riscos, al Consell de Garanties Estatutàries
I no tot són paraules, sinó que el PSC passa a l'acció. El líder socialista ha anunciat que portaran al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) el fons de riscos del Govern per avalar les fiances del Tribunal de Comptes. "Cal respectar el marc de l'estat de dret i quan te'n surts has d'assumir les conseqüències", ha dit. Ciutadans i el PP també s'han sumat a la sol·licitud al CGE.