Salvador Illa: «Pere Aragonès m'està decebent»

El cap de l'oposició veu el retrobament entre Puigdemont i Junqueras com "una foto del passat": "El futur està en el diàleg entre els catalans"

El cap de l'oposició, Salvador Illa
El cap de l'oposició, Salvador Illa | Adrià Costa
09 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:04h
El cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha criticat la "bandera del diàleg" del president Pere Aragonès perquè creu que "només vol fer monòlegs amb els que pensen com ell". En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Illa ha dit que està "molt decebut i molt despistat pel vot en contra del president Aragonès sobre una mesa de partits catalans".

El socialista considera que el que és lògic és que qui és president de la Generalitat convoqui els partits que han estat escollits pels ciutadans de Catalunya, perquè creu que el camí que ara segueix Aragonès no és el bo, ja que "el diàleg és coix". "Per què no vol dialogar Catalunya endins, Aragonès? Jo vull un diàleg continuat, sense imposicions", reclama.

"Pere Aragonès m'està decebent", ha repetit constantment, alhora que ha dit que acabarà pensant que "Torra tenia més convicció amb els seus arguments, ell sí que garantia la taula de diàleg entre partits catalans". El cap de l'oposició és partidari que el president de la Generalitat convoqui els partits que han estat escollits pels ciutadans de Catalunya, perquè ho considera "lògic": "Trobo a faltar que sigui el president de tots els catalans".

Illa ha considerat que "el retrobament Puigdemont-Junqueras és una foto del passat". Per ell, el futur està en el diàleg entre els catalans i no en "repetir allò que no ha portat a Catalunya res de bo". Així, preguntat per l'acord de país per l'autodeterminació i l'amnisita que ha anunciat Aragonès, creu que "això és insistir en un plantejament divisiu". El líder socialista considera que l'autodeterminació no és viable a Catalunya perquè "ni nosaltres som una colònia ni Espanya és un país dictatorial". 

L'exministre de Sanitat s'ha mostrat obert a la possibilitat de fer un nou Estatut. "Seria una de les possibles solicions", ha respost, alhora que ha afirmat que hi ha marge dins de l'actual Constitució. Fent ús de l'eslògan de Zapatero el 2008, "Si vivim junts, decidim junts", Illa ha demanat obertament a Aragonès que el camí s'ha de construir conjuntament: "Nosaltres oferim diàleg als independentistes".

Pel que fa als investigats pel Tribunal de Comptes, el líder socialista ha anunciat que el PSC portarà al Consell de Garanties Estatutàries el decret del fons per avalar els perseguits. "Cal respectar el marc de l'estat de dret i quan te'n surts has d'assumir les conseqüències", ha dit.