La cinquena onada posa en risc la temporada d'estiu

Els principals països emissors de visitants recomanen no viatjar a Catalunya mentre creix el temor als brots entre turistes; els contagis, desbocats, cohabitaran amb els canvis en els protocols de Salut

Turistes a Lloret de Mar.
Turistes a Lloret de Mar. | ACN
08 de juliol del 2021
Actualitzat a les 22:22h
El sector turístic català aguanta la respiració a l'inici de l'estiu per l'augment de casos de Covid-19, que ha pintat Catalunya de vermell en el mapa de risc de contagi i ha fet que els governs d'alguns dels principals estats emissors de visitants recomanin evitar els viatges al país. L'entrada en vigor del certificat Covid per afavorir els desplaçaments entre països de la Unió Europea feia albirar un estiu de recuperació del turisme, però les males dades de la pandèmia posen en risc la temporada.

Hores després de la implantació del salconduit per viatjar, Alemanya va desaconsellar els viatges a Catalunya, en situar-la en la llista de zones de risc, de la qual havia sortit a finals de juny. El país centreeuropeu és el quart principal origen dels visitants que rep Catalunya. Un altre cop per al turisme ha arribat aquest dijous, quan França, el principal emissor de turistes, ha demanat als seus ciutadans que evitin visitar Catalunya per l'expansió de la variant Delta. Tampoc ha ajudat que Bèlgica hagi decidit repatriar uns quinzena de joves infectats que passaven uns dies a la Costa Brava.

Aquests anuncis han causat un degoteig d'anul·lacions, sobretot en zones de costa més properes a la frontera, com l'Alt Empordà, i porten els empresaris del sector a parlar ja d'un inici de temporada perdut.  Les esperances estan posades ara en una millora de la situació epidemiològica que permeti recuperar reserves de cara al mes d'agost. Per a això serà determinant que Catalunya canviï de color en el mapa que elabora el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

L'única nota positiva ha vingut del Regne Unit, el tercer emissor de visitants estrangers de Catalunya, que ha eliminat la quarantena als viatgers vacunats que tornin de l'Estat. Quan tornin al país encara hauran d'aportar una PCR negativa, una despesa extra que juga en contra de les reserves britàniques en allotjaments catalans. 

Hotels refugi i campanya de sensibilització del Govern
Els brots entre els visitants forans, com el que ha portat un turoperador belga a repatriar centenars de joves que visitaven la Costa Brava i del Maresme, representen una altra amenaça per al turisme. Com l'any passat, el Govern ha habilitat hotels refugi per allotjar els turistes que s'hagin d'aïllar per haver-se contagiat o ser contacte d'un positiu. Tanmateix, no tots els visitants compleixen els aïllaments. Fonts d'una mútua de Barcelona que realitza tests expliquen a NacióDigital que part dels que donen positiu en les proves els reconeixen que continuaran fent turisme.

En plena cinquena onada abunden les crides a la responsabilitat individual per evitar la propagació del virus. En aquest sentit, el Govern, després de recuperar restriccions en l'oci nocturn, prepara una campanya de sensibilització adreçada als joves, en què rostres populars transmetran la necessitat de no abaixar la guàrdia en el compliment de les mesures de protecció mentre es completa la campanya de vacunació per aconseguir la immunitat de grup.

Aquesta campanya i l'augment temporal dels contagis conviuran amb el nou protocol de Salut, que deixarà de fer proves als contactes de positius que no tinguin símptomes. La recomanació, ara, és que aquestes persones compleixin estrictament la quarantena de deu dies. L'objectiu d'aquest canvi en el protocol és donar aire als centres d'atenció primària. Així, els CAP deixaran de fer el seguiment a múltiples contactes que, per les circumstàncies actuals, només acaben en contagis asimptomàtics o molt lleus "en el 99% dels casos de joves", segons ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. La cinquena onada és aquí i ho capgira tot, també la campanya d'estiu.