La manifestació de la Diada anirà d'Urquinaona al Parlament amb l'1-O ben present

L'ANC anuncia també mobilitzacions per l'1-O i el 3-O per recordar la "victòria exemplar i èpica" del referèndum i de la via unilateral

Manifestació de la Diada 2019 a Barcelona.
Manifestació de la Diada 2019 a Barcelona. | Martí Urgell
08 de juliol del 2021
Actualitzat el 09 de juliol a les 7:55h
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) prepara una doble manifestació l'11 de setembre i l'1 d'octubre perquè l'independentisme recuperi els carrers sota el lema "Lluitem i guanyem la independència". Així ho ha anunciat en una roda de premsa la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, que ha demanat "activar el front popular i ciutadà per pressionar el front institucional".

La manifestació de la Diada tornarà als carrers de Barcelona, tindrà el seu inici prop de Plaça Urquinaona -on es van produir gran part de les manifestacions contra la sentència de l'1-O- i acabarà al Parc de la Ciutadella, prop de les portes del Parlament de Catalunya, "on resideix la sobirania del poble".

Aquest recorregut ha estat detallat per Josep Hernàndez, coordinador de mobilització de l'ANC, que ha explicat que la concentració a la capital catalana també passarà per la comissaria de la policia espanyola a Via Laietana. L'entitat no ha volgut explicar si hi ha alguna acció prevista en aquest punt.

Les concentracions per l'1-O, que s'allargaran fins al 3-O, encara no estan tancades, però Paluzie ha remarcat que l'objectiu serà recordar la "victòria èpica i exemplar" de l'1-O i de la via unilateral. El missatge, segons la presidenta de l'entitat, és clar: "La independència és possible i la lluita per aconseguir-la és més necessària que mai".

Precisament en el context dels quatre anys del referèndum de l'1-O, Paluzie ha explicat que reivindicaran els Països Catalans i especialment el paper de la Catalunya Nord, que va ser decisiu en "l'operació urnes". Un altre dels principis de les concentracions serà "homenatjar als més de 3.300 represaliats".

L'acte ha comptat també amb Montse Ortiz, representant d'Òmnium, que ha demanat que l'11-S "sigui la mostra de força" de la ciutadania. "Ho tornarem a fer significa no renunciar a l'autodeterminació i a la llibertat que l'Estat prohibeix". L'entitat recuperarà aquest any el tradicional "Concert per la Llibertat" que el 2020 no es va poder celebrar per la situació de la pandèmia.

Per la seva banda, el coordinador de comunicació de l'ANC, Adrià Alsina, ha anunciat que durant l'estiu recuperaran accions com "grans estelades, caminades populars o xerrades", mentre que Jordi Gaseni, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha reivindicat el paper de "mobilització local" dels ajuntaments del país.
 

Presentació de les manifestacions per l'11-S i l'1-O Foto: ACN


El dubte que planeja sobre les concentracions a hores d'ara és la situació de la pandèmia. Davant l'empitjorament dels indicadors de la Covid-19, Paluzie ha recordat que l'any passat les mobilitzacions van ser "escrupolosament respectuoses amb les mesures" i ha reiterat que com han fet "sempre" respectaran les indicacions que prengui el Procicat.