Rivera planta Ciutadans i s'acosta a Casado

L'exlíder del partit taronja no assistirà als actes del quinze aniversari del partit, però sí que participarà en la convenció del PP a l'octubre

Rivera, el dia que va anunciar que deixava la política.
Rivera, el dia que va anunciar que deixava la política. | ACN
08 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:31h
Albert Rivera no assistirà als actes de celebració dels quinze anys de la fundació de Ciutadans, que tindran lloc els propers dies. Dissabte vinent, la formació farà una taula rodona sobre el passat i el futur de l'organització i s'havien fet diversos intents per aconseguir la presència de qui va dirigir Cs des de la seva fundació fins al fracàs electoral del novembre del 2019. Rivera va llançar la tovallola quan el seu grup va passar de 57 escons a només 10 en les eleccions espanyoles i va anunciar la seva retirada de la política. Era el reconeixement d'un fracàs que tenia molt de personal.

Des d'aleshores, la crisi de Ciutadans no ha fet més que agreujar-se. Les dificultats de la nova executiva d'Inés Arrimadas per consolidar-se han estat constants. L'operació iniciada per descavalcar el PP del govern de Múrcia a través d'una moció de censura amb el PSOE va provocar una reacció fulminant per part de la direcció de Pablo Casado. Cs va esclatar per l'acció de diputats trànsfugues que van desobeir la direcció i Ciutadans, al capdavall, va quedar fora de l'executiu de Múrcia i va contemplar com el PP convocava eleccions a Madrid i el partit perdia la seva presència a l'Assemblea de la Comunitat. 

Davant d'aquests fets i de la fuita contínua de militants i dirigents -aquest dimecres ha abandonat la militància l'exdiputat Sergio del Campo-, Rivera ha restat mut. Però no pas quiet. L'excabdill, ferit pel seu fracàs estrepitós, sembla no haver perdonat els seus i protagonitza ara una sorprenent operació d'allunyament del partit que va liderar i d'acostament al PP. Una persona de la seva total confiança, Fran Hervías, exsecretari d'organització de Cs i apartat per Arrimadas, fa mesos que treballa per als populars i ha tingut un paper per ajudar-los a desmantellar la maquinària del partit taronja. 

Rivera va anunciar el març del 2020 el seu pas al sector privat,al bufet d'advocats Martínez-Echevarría, que va modificar el nom per Martínez-Echevarría&Rivera. L'expolític presideix ara el consell d'administració del bufet, estretament vinculat al PP, per al qual ha treballat en temes com el recurs contra la llei catalana de regulació de tallers, aprovada el setembre passat pel Parlament, o en el recurs contra la llei d'educació del govern de Pedro Sánchez.

A Ciutadans hi ha inquietud per les properes passes de Rivera, de qui saben que no poden esperar res de bo. Des del partit s'ha dit que no s'ha convidat l'exdirigent a la convenció que celebrarà els dies 17 i 18 de juliol a Madrid. Però el cert és que si Rivera hagués volgut anar-hi, hagués estat rebut amb caliu. Fonts de Ciutadans han explicat que s'han fet gestions perquè assistís a l'acte del proper dissabte a Barcelona. Carlos Carrizosa ha parlat amb l'exlíder aquests dies per intentar convèncer-lo, però el president de Martínez-Echevarría té altres prioritats. La primera, estar bé amb el PP.

El seu paper a la convenció del PP
Els darrers dies, hi ha hagut informacions contradictòries sobre la vinculació de Rivera amb el PP. Se sap que el contacte és fluid entre ell i Génova. El diari La Razón va informar que Rivera participaria com a ponent en la convenció que el PP prepara per a l'octubre i que vol ser una escenificació de l'alternativa que representa Casado. Fins i tot s'ha especulat amb el fet que l'excap de Cs exerciria com a assessor del president del PP. 

Pablo Montesinos, vicesecretari general de Comunicació de Génova, ho ha negat i en aquests moments no està clar el protagonisme de l'advocat català en la trobada dels populars. El nom de Rivera ha circulat també com a possible fitxatge de Casado per a les properes eleccions espanyoles. Com a número dos per Madrid? L'operació tindria com a únic objectiu acabar d'ensorrar un Ciutadans que es troba a les portes de la desaparició. 

El cert, però, és que la presència de Rivera no desperta un entusiasme unànime en els rengles conservadors. A la convenció del PP han estat convidats els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy i són conegudes les males relacions entre Rajoy i Rivera. Anar a l'encontre del seu partit per haver d'escoltar Rivera pot ser excessiu fins i tot per una persona de la indolència de Rajoy. Hi ha el dubte també de fins a quin punt un polític que va dur el seu partit al caire del precipici, i ara coqueteja amb un PP a qui volia substituir, suma prou atractiu i talent. 

Quinze anys després de ser entronitzat com a líder de Ciutadans i de ser-ne el cabdill màxim, Albert Rivera pot acabar protagonitzant un dels episodis més estrambòtics de la política espanyola. El d'un expolític que, malgrat la seva promesa de retirar-se, és superat per un desig tòxic de tornar.