La cita Puigdemont-Junqueras no atura el marcatge entre Junts i ERC

Els líders dels dos partits emmarquen en un context personal la primera trobada a Waterloo des del 2017 a l'espera de més cimeres; els pressupostos de Sánchez, propera fricció en l'horitzó

Els presos indultats d'ERC, amb Puigdemont a Waterloo.
Els presos indultats d'ERC, amb Puigdemont a Waterloo. | ERC
07 de juliol del 2021
Actualitzat el 08 de juliol a les 12:42h

Una trobada personal i "sense retrets". Així ha definit Oriol Junqueras, president d'ERC, la primera cita amb Carles Puigdemontdesprés de 1.349 dies sense veure's en persona. El component humà ha passat per sobre del polític, que és precisament la vessant que ha comportat més retrets entre els dos dirigents abans, durant i després del referèndum de l'1-O. La cita, a la qual també han assistit Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa -amb el raper mallorquí Valtònyic com a estrella convidada-, no atura el marcatge entre els dos espais polítics principals de l'independentisme, que ja situen en l'horitzó un nou pols estratègic: els pressupostos generals de l'Estat.

Quan faltaven poques hores perquè Junqueras travessés la porta de la Casa de la República -Puigdemont, com va fer amb els presos de Junts la setmana passada, no ha sortit a rebre'l a l'exterior, i ha evitat qualsevol valoració pública al marge d'un tuit-, al Parlament s'hi ha registrat un subtil intercanvi entre Albert Batet, cap de files del partit de l'expresident a la cambra, i el president Pere Aragonès. Batet ha preguntat sobre la predisposició d'ERC a negociar i aprovar els comptes de Pedro Sánchez, i ha reclamat acutar amb la "màxima unitat d'acció" al Congrés dels Diputats. "És imprescindible coordinar l'acció institucional", ha ressaltat el dirigent de Junts.

A les files republicanes, segons fonts consultades per NacióDigital, no ha sorprès la pregunta de Batet -la primera que no és inequívocament amable amb Aragonès-, i l'han atribuït a la necessitat de Junts de "marcar perfil". El partit de Puigdemont observa amb cert temor que ERC està predisposada a aprovar els comptes de Sánchez, i que al Congrés s'hi torni a certificar la desunió dels socis de Govern. Els últims pressupostos de l'executiu estatal van rebre l'aval dels republicans i també del PDECat, mentre que els quatre diputats de Junts es van mantenir al marge. Els republicans, de fet, pronostiquen que aquesta vegada Sánchez tampoc anirà a buscar els de Puigdemont.

En el debat posterior a la sessió de control, Aragonès ha anunciat que posarà en marxa en les properes setmanes una "gran aliança", en forma de pacte nacional, a favor de l'autodeterminació i l'amnistia. La idea és sumar-hi partits, entitats i agents socials i econòmics a l'estil del Pacte Nacional pel Dret a Decidir -previ al 9-N del 2014- i del Pacte Nacional pel Referèndum, que es va dissoldre després de l'1-O malgrat haver estat capaç d'aplegar fins a 3.500 associacions al seu voltant. L'acord per l'autodeterminació i l'amnistia es començarà a treballar al juliol i es reunirà per primera vegada abans de la taula de diàleg, prevista per la setmana del 13 de setembre.


Aragonès també ha volgut remarcar que qualsevol negociació sobre els pressupostos -sobre els quals "entén", després de la pregunta de Batet, que Junts està disposada a col·laborar- estarà desvinculada de la negociació amb l'Estat. Des de les files del partit de Puigdemont, com s'encarrega de traslladar el vicepresident Jordi Puigneró de portes endins i de portes enfora, es prefereix el terme "negociació" al de "diàleg", per apujar el nivell d'exigència. L'objectiu del referèndum és complex -Aragonès no hi mostra una confiança en el curt termini-, però es manté inamovible. La idea del president és "articular" tots els mecanismes per acabar votant sobre la independència.

Si hi ha unitat Puigdemont-Junqueras, serà per ara antirepressiva
A Waterloo, en el dinar de germanor amb membres de l'anterior Govern liderat per Puigdemont i Junqueras -hi han faltat Lluís Puig i Clara Ponsatí-, s'ha intentat traslladar una imatge de certa unitat després d'anys de desencontres. El principal acord, a banda de tornar-se a veure, ha estat el de "compartir l'esforç en la lluita contra la repressió". Una possible sortida per als exiliats seria la reforma de la sedició, que els comuns pressionen per activar al Congrés però que el PSOE, per ara, no es decideix a activar. Amb els indults, sostenen a la Moncloa, ja s'ha fet un pas prou rellevant.


A Palau el valoren -els contactes entre Sánchez, que aquest dimecres reclamava a l'independentisme mirar endavant i no seguir ancorats en el 2017, i Aragonès són més sovintejats del que es publicita-, però no el consideren suficient. També perquè el Tribunal de Comptes colla per les fiances milionàries de l'acció exterior i ha obligat la Generalitat a posar en marxa un fons complementari de riscos que porta el segell de Jaume Giró com a conseller d'Economia, tal com posen en valor a Junts. El fons és "legal", ha apuntat Aragonès, que ja ha vist com Vox l'amenaçava amb una querella per malversació. El llenguatge d'Ignacio Garriga ha tornat a rebre un avís per part de Laura Borràs, presidenta del Parlament, que ha fet del xoc amb Vox un dels seus eixos.

A Waterloo, el xoc entre ERC i Junts s'ha amorosit, però no ha desaparegut. Junqueras, dimarts, assegurava des d'Estrasburg -on, en principi, s'havia de celebrar la cita amb Puigdemont- que no hi havia necessitat de "reconciliació" amb el líder de Junts. Les diferències estratègiques persisteixen, per bé que el dinar d'aquest dimecres a la Casa de la República, culminat amb uns gofres elaborats per l'expresident de la Generalitat, ha servit per obrir una nova etapa. El diàleg amb l'Estat i els pressupostos de Pedro Sánchez marcaran si la cordialitat de la trobada té recorregut polític.
Arxivat a