El Govern defensa el porta a porta tot i les crítiques de Junts

L'Ajuntament de Barcelona mantindrà el model i assegura que les queixes dels veïns seran ateses

Recollida porta a porta al barri de Sant Andreu de Palomar
Recollida porta a porta al barri de Sant Andreu de Palomar | Yvelisse Teixeira
Mar Moya
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:57h
Després que Junts defensés les crítiques dels veïns, el regidor d'emergència climàtica i transició ecològica, Eloi Badia, i el director de l'agència de residus de Catalunya, Isaac Peraire (ERC), asseguren l'efectivitat i els beneficis del Porta a Porta al barri de Sant Andreu a la roda de premsa d'aquest matí a l'Ajuntament.

El projecte va començar com a iniciativa fa cinc anys a l'àrea de Barcelona per la necessitat climàtica d'empènyer cada cop més la població al reciclatge i disminució de residus, els quals suposen un deute major de 2 milions cada any. Actualment, més de 200 municipis han fet el pas i 100 l'estan posant en marxa. Era el moment de l'àrea metropolitana.

Un mes després de l'inici del porta a porta a Sant Andreu, Badia assegura que el sistema és eficaç per als objectius que es volen complir. En aquest sentit, les dades indiquen que abans es reciclaven el 37% dels residus i actualment la xifra supera el 70%. A més a més, tot i haver unes 150 bosses setmanals no recollides per no complir les mesures de separació, vuit de cada 10 llars duen a terme el sistema a la perfecció, convertint probablement a Sant Andreu en el barri que més recicla.

Badia afegeix la importància del fet que el volum de recollida d'orgànica ha passat de 8.000 kg setmanals a 24.000, simbolitzant la suma de participants en aquest sistema, això farà que la seva implantació a més barris com Horta o Sant Antoni sigui possible d'ara endavant tot i la polèmica dels veïns de Sant Andreu, acollida per Junts. El regidor assegura que les queixes dels veïns seran ateses i que cada preocupació com la dificultat en les persones invidents s'estudia per evitar qualsevol incomoditat. 

Peraire reafirma rotundament que si el sistema, realitzat en moltes ciutats i capitals d'Europa, es fa bé, és "infinitament" més respectuós amb els ciutadans i el medi ambient que el convencional, a més de ser un potent dinamitzador de l'economia. "Des del govern de la Generalitat ho tenim claríssim, estarem al costat de la ciutadania, assumint les responsabilitats que toca per poder avançar en els objectius que ens proposem i implantar sistemes eficaços com aquest".

Badia assegura que encara queda molt per fer i que cada necessitat serà atesa de manera empàtica i individual per part dels ajuntaments, fins i tot s'implantaran mesures de consciència per aquelles bosses no recollides per errors a la separació dels residus, ja que la població no és realment conscient dels residus que genera cada llar: "hi ha, i seguirà havent-hi, un acompanyament per afavorir que aquest canvi d'hàbits sigui el menys incòmode possible".
Arxivat a