Assassinen a trets el president d'Haití, Jovenel Moise

La primera dama ha resultat ferida de gravetat en l'atac d'un grup d'encaputxats a la residència presidencial

Jovenel Moise, en una imatge d'arxiu a Port-au-Prince
Jovenel Moise, en una imatge d'arxiu a Port-au-Prince | Europa Press
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:59h
Un grup d'encaputxats ha assassinat a trets el president d'Haití, Jovenel Moise, a la seva residència privada. El primer ministre interí del país, Claude Joseph, ha confirmat la mort de Moise durant l'atemptat, on també ha estat ferida la seva dona. Els atacants han entrat de matinada al domicili presidèncial, al barri residencial de Port-au-Prince. Mitjans locals asseguren que "un grup no identificat de persones, algunes d'elles que parlaven espanyol" han perpetrat l'atac a la 1 d'aquesta matinada.

Joseph ha condemnat aquest acte "odiós, inhumà i bàrbar" i ha cridat a la població "a la calma". "La situació de seguretat del país està sota control de la Policia Nacional i de les Forces Armades", ha dit el primer ministre interí, que confia que "la democràcia i la república venceran" aquesta escalada de tensions.

El país viu una situació d'inestabilitat política i social molt greu, amb un auge de la violència que ha desembocat amb aquest atemptat contra la vida de Moise. Més de 150 persones han estat assassinades i unes 200 han estat segrestades durant el mes de juny, segons les dades del Centre d'Anàlisi i Investigació en Drets Humans.

L'escalada d'inestabilitat i violència sorgeix de les eleccions del 2015. L'anterior president, Michell Martelly, va deixar el govern del país en una situació caòtica, que va provocar que durant un any Moise fos president interí d'Haití. És aquest escull on l'oposició va carregar amb molta força des de l'inici del seu mandat, assegurant que havia estat "un dictador". Moise, per la seva banda, ja havia assegurat que el seu mandat finalitzava el 2022 i no tenia cap intenció de presentar-se un altre cop.