Quan s'aconsegueix la immunitat després de ser vacunat?

Depèn de la vacuna rebuda i oscil·la entre els 7 i els 14 dies

Quan s'aconsegueix la immunitat?
Quan s'aconsegueix la immunitat? | Adrià Costa
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 21:51h
Gairebé el 50% de la "població diana", els majors de 16 anys, a Catalunya ja està vacunada amb pauta completa. Això suposa que 3.225.089 catalans ja estan immunitzats, o en procés d'estar-ho. La pregunta que ens fem, però, és: quan s'aconsegueix la immunitat després de ser vacunat? 

El ministeri de Sanitat va actualitzar el document d'Estratègia de vacunació davant la Covid-19 i va detallar que la immunitat completa depèn de la vacuna administrada. Recordem que a Catalunya s'estan administrant dosis de quatre vacunes diferents, les aprovades per la Unió Europea.

La vacuna Pfizer/BioNTech és la més ràpida a generar una immunitat total i es pot administrar a tots els majors de 12 anys, tal com va aprovar l'EMA a finals de maig. Un cop rebuda la segona dosi, la immunitat s'aconseguirà al cap de set dies. Pel que fa a les vacunes d'AstraZeneca i de Moderna, també de dues dosis, els qui les han rebut aconseguiran una immunitat total a partir dels 14 dies d'haver completat la pauta de vacunació. 

El vial de Janssen s'administra als majors de 18 i és l'únic que requereix únicament una dosi per completar la pauta. La seva eficàcia supera el 75% 14 dies després de rebre la punxada i augmenta fins al 85% quan ja passen 28 dies.

En el cas de les persones que han rebut una primera dosi d'AstraZeneca i han completat la pauta amb una segona dosi de Pfizer o Moderna, la seva immunitat dependrà també de quina ha estat la segona dosi. Si s'ha rebut Pfizer, amb set dies ja s'és immune, però si s'ha rebut Moderna cal esperar fins a 14 dies.

Finalment, hi ha grup poblacional que només rebrà una dosi perquè ja ha superat la Covid-19. Serà sis mesos després de passar la malaltia i se'ls administrarà AstraZeneca o Moderna, que els proporcionaran immunitat14 dies després, o Pfizer, que ho farà amb només set dies.