Salut canvia el protocol de seguiment i proves de Covid

Als contactes estrets vacunats amb pauta completa no se'ls farà test i es redueixen les trucades de seguiment

Una noia agafant-se ella mateixa la mostra nasal per a la PCR.
Una noia agafant-se ella mateixa la mostra nasal per a la PCR. | ACN
05 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:57h
Dit i fet. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat aquest matí en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que el departament estava treballant en la renovació dels protocols sobre el seguiment de casos i les proves per detectar la Covid. I aquesta tarda n'hem conegut més detalls: als contactes estrets vacunats amb pauta completa no se'ls farà PCR ni test d'antígens. Ja s'havia establert que no calia que fessin quarantena.

L'objectiu del nou protocol és donar aire als centres d'atenció primària. En una onada de contagis que afecta especialment la gent jove, els hospitals i les UCI mantenen nivells estables de pacients, mentre els CAP pateixen una congestió provocada per la detecció de casos i el seu seguiment.

A més, es reduiran les trucades de seguiment, de forma que només se'n faran el primer dia de la quarantena. S'eliminen, per tant, les del dia 7 i el dia 10. D'aquesta forma, es reduiran les proves PCR i també les trucades a realitzar. Sí que es contactarà amb tots els casos amb resultat positiu, però s'utilitzarà la versió simplificada de l'enquesta per reduir el temps de cada trucada.

Als casos simptomàtics correctament vacunats i als sospitosos de reinfecció se'ls farà PCR i seqüenciació per estudiar la variant. Es podrà valorar també la realització de cribratges addicionals en centres sanitaris a persones asimptomàtiques (per ingressos, realització de proves invasives o preoperatoris) o en centres amb elevada vulnerabilitat o possibilitat de contagi, però en els dos casos s'exclourà les persones asimptomàtiques correctament vacunades.

D'altra banda, el protocol recomana la intensificació de campanyes informatives als grups més vulnerables, especialment a la població de 60 a 69 anys vacunada només amb una dosi de la vacuna. Pel que fa a les residències, en els treballadors no vacunats es mantindran els cribratges periòdics mitjançant autopresa de mostres per a la realització de PCR o TA.

En el capítol dels professionals sanitaris i sociosanitaris, es podran reincorporar a la feina després dels 10 dies amb la realització d'una prova de diagnòstic que indiqui absència de transmissibilitat, ja sigui una PCR negativa o bé que, tot i ser positiva, es valori com a infecció passada.

Davant del repunt de casos, Cabezas ha assenyalat que no es planteja tornar a fer obligatòria la mascareta a l'exterior perquè és "impossible", per bé que "ho recomanem de manera insistent".

Sobre el procés de vacunació, la secretària de Salut Pública ha avisat que baixarà una mica el ritme les properes setmanes perquè Pfizer havia avançat dosis l'últim mes. Amb tot, ha celebrat haver batut el rècord de vacunacions en un cap de setmana i ha assegurat que és "possible" accelerar la vacunació als adolescents de 12 a 15 anys "abans que comenci el curs".