Els mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya, a judici

Arrenca a l'Audiència Nacional la vista oral contra els agents que custodiaven l'expresident en el moment de ser detingut el 25 de març del 2018; la Fiscalia els demana fins a tres anys de presó

Carles Puigdemont, a la presó de Neumünster.
Carles Puigdemont, a la presó de Neumünster. | PDECat
06 de juliol del 2021
L'Audiència Nacional acull des d'aquest dimarts el judici contra els dos agents dels Mossos d'Esquadra que acompanyaven Carles Puigdemont en el moment en què l'expresident de la Generalitat va ser detingut a Alemanya. Era el 25 de març del 2018, el Tribunal Suprem acabava de reactivar les euroordres i Puigdemont tornava per carretera des de Finlàndia fins a Bèlgica, on tenia la residència després d'encetar l'etapa a l'exili un cop declarada la independència. La Fiscalia acusa els dos agents -Carlos de Pedro i Xavier Goicoechea- d'un delicte d'encobriment, perquè interpreten que tenien intenció d'evitar la detenció de Puigdemont. El judici s'allargarà fins dilluns.

La defensa ha renunciat als testimonis de Josep Alay i Josep Maria Matamala, les dues persones de confiança que acompanyaven l'expresident de la Generalitat en el viatge de tornada des de Finlàndia i que també es troben sota pressió judicial pel seu suport  a l'expresident català. La detenció es va produir dos dies després que Josep Rull, Jordi Turull -que el dia anterior s'havia sotmès a la primera sessió del debat d'investidura al Parlament com a presidenciable-, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romevatornessin a ser empresonats per ordre del Suprem. Un cop apresat, el líder de Junts va ser traslladat a Neumünster, on va estar privat de llibertat durant dues setmanes. Al cap d'uns mesos, Alemanya en va descartar l'extradició pel delicte de rebel·lió. 

"La intenció dels dos agents era evitar la identificació de Puigdemont un cop s'havia reactivat l'euroordre", assenyala el fiscal Miguel Ángel Carballo en un dels escrits d'acusació. Carballo ja va representar el ministeri públic en el judici contra l'anterior cúpula dels Mossos i de la consellera d'Interior que va acabar amb absolució per als acusats, inclòs el major Josep Lluís Trapero, que va ser restituït en el càrrec. La Fiscalia interpreta que els dos mossos acusats estaven "en servei actiu" en la jornada que va ser detingut Puigdemont, per bé que ells argumenten que estaven de vacances.

La protecció del líder de Junts a l'exili ha estat una de les carpetes que ha generat causes judicials al llarg dels últims anys. Miquel Buch, conseller d'Interior durant bona part de la legislatura anterior, afronta una petició de fins a sis anys de presó per part de la Fiscalia, que també té en el radar Lluís Escolà, el sergent dels Mossos que es va desplaçar a Bèlgica en els primers compassos de l'exili. Se'ls acusa de prevaricació i de malversació de fons públics per la contractació d'Escolà a Interior com a assessor.