ERC recorda a la CUP que l'època del peix al cove «ja s'ha superat»

Els republicans emmarquen la trobada d'aquest dimecres entre Puigdemont i Junqueras a Waterloo en un context "molt personal"

Marta Vilalta, en una roda de premsa a la seu d'ERC
Marta Vilalta, en una roda de premsa a la seu d'ERC | Arnald Prat
05 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:22h
La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha recordat aquest dilluns a la CUP que "l'època del peix al cove ja s'ha superat", afirmant que ara hi ha un Govern republicà que aposta per "l'amnistia i l'autodeterminació". Dolors Sabater, cap de files de la CUP al Parlament, havia acusat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, de voler "tornar al peix al cove" en les negociacions amb l'Estat.

La diputada republicana ha explicat que l'acord amb els cupaires "dona marge" a la taula de diàleg i no descarta "cap via democràtica" per aconseguir la resolució del conflicte amb l'Estat. Per això, demana la "màxima unitat" per establir una estratègia conjunta que defensi "els grans consensos de país". Precisament sobre aquesta taula, Vilalta no ha explicat qui l'integrarà i ha defensat que "l'important" és saber què s'hi defensarà.

Vilalta també ha parlat sobre la trobada avançada per NacióDigital entre l'expresident Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras aquest dimecres a Waterloo, emmarcant-la en el context "més personal", ja que és la primera vegada que es reuneixen presencialment des de l'octubre del 2017. La dirigent republicana ha celebrat que "és l'abraçada que tothom vol veure", però ha lamentat que no es pugui produir a Catalunya: "Ens recorda el context de repressió en el qual vivim". 

Sobre la causa del Tribunal de Comptes, la dirigent republicana ha denunciat la "persecució econòmica i obsessiva" contra l'independentisme i creu que el Govern ha de defensar la legalitat d'una acció exterior "recollida a l'Estatut". Pel que fa a la resposta de l'executiu d'Aragonès, Vilalta ha exposat que "s'està treballant" per acompanyar als afectats i que això s'explicarà "ben aviat". En aquest sentit, la portaveu d'ERC ha demanat reprendre la Caixa de Solidaritat per demostrar que "ningú es queda sol".

Vilalta ha aprofitat la roda de premsa per celebrar el retrobament dels presos d'ERC amb la secretaria general del partit, Marta Rovira, exiliada a Ginebra des del 2018, i també amb l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel. En el marc de la internacionalització del conflicte, aquest dimarts Junqueras, Romeva, Forcadell, Bassa i Serret seran a Estrasburg per "denunciar la repressió" i evidenciar que "la solució global per acabar amb la causa general contra l'independentisme és l'amnistia i l'autodeterminació".