Mediapro prepara una sèrie sobre la monarquia espanyola a l'estil «The Crown»

Javier Olivares dirigeix el projecte que, segons avança "El País", comptarà amb tres temporades i explicarà el regnat de Joan Carles i tot el seu entorn

El rei emèrit, al Congrés, en una imatge d'arxiu
El rei emèrit, al Congrés, en una imatge d'arxiu | Europa Press
05 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:01h
La relació amb Francisco Franco, les amants com Bárbara Rey o Corinna Larsen, la seva figura durant el cop d'estat del 23-F o el paper de les desenes de persones del seu entorn durant 39 anys de regnat. El País avança que The Mediapro Studio prepara una sèrie sobre Joan Carles I que explicarà totes aquestes qüestions i moltes altres més, en una producció que estarà dirigida pel director Javier Olivares (conegut per sèries com Isabel o El Ministerio del Tiempo) i estarà basada, en part, en el llibre de Pilar Eyre, Yo, el Rey. Olivares i Javier Pons, director de Globomedia, preparen la que seria la primera ficció que tractaria sense embuts diverses polèmiques de la vida del monarca espanyol "plena de moments berlanguians".

La sèrie, que també estarà produïda per Globomedia, comptarà amb tres temporades que explicaran el regnat complet de Joan Carles I però, en paraules dels seus creadors, no se centrarà exclusivament en la figura del monarca. La primera temporada girarà al voltant de la seva infantesa, adolescència i arribada al tron, de bracet del dictador Franco que volia tornar a asseure un Borbó al tron d'Espanya. Figures com Joan de Borbó, el seu tiet Jaume de Borbó o el germà del rei, Alfons, mort d'un tret accidental, o el matrimoni amb Sofia formaran part de la trama.

Cada acte estarà format per 10 o 12 capítols, encara sense determinar. La segona etapa de la sèrie explicarà l'auge de la popularitat del monarca, que va desenvolupar el seu rol públic en una espècie de campechanismo que va esdevenir el seu segell personal. Seguirà el recorregut de l'època més brillant del regnat de Joan Carles, la transició política que es va viure a Espanya i l'entorn del rei que va condicionar tant la seva presa de decisions: Sabino Fernández Campo, Mario Conde, Fernando Almansa o Carmen Díez de Rivera -que gaudirà d'un episodi sobre la seva història-. El 23-F també estarà present a la sèrie El Rei.

La tercera temporada, segons han explicat els creadors a El País, queda molt més enlaire perquè la història final del joancarlisme "encara s'està escrivint als diaris". Els papers del seu fill, actual monarca Felip VI, les seves filles, Letícia Ortiz, la corrupció, la posterior abdicació i la fugida als Emirats Àrabs pot ser un dels esculls més difícils per a la sèrie. Mai abans una ficció sobre el monarca espanyol havia abordat els episodis personals més polèmics de la seva vida, ni tan sols com a lloança. És per això mateix que les similituds amb la sèrie de Netflix, The Crown, són evidents.
 

El repartiment principal de la tercera temporada de «The Crown» Foto: Netflix


A diferència de la producció que gira al voltant d'Elisabet II del Regne Unit, aquesta sèrie espanyola no es vol centrar exclusivament en Joan Carles I. La intenció d'Olivares i els guionistes és explicar un conjunt d'històries que giren al voltant de la institució reial espanyola en els últims 50-60 anys a través de personatges, moments i episodis notoris que tenen com a punt en comú el rei emèrit.

El to i el rigor històric seran una de les senyes d'identitat, un fet diferencial amb The Crown, que ha rebut diverses crítiques -també per part de la Casa Reial britànica- per no ser fidel als fets històrics ni a les versions personals d'episodis escabrosos, com la mort de la princesa Diana o diverses converses de la Reina.