Salut canviarà el protocol de seguiment i proves de Covid

Carmen Cabezas explica que s'intentarà rebaixar la pressió als centres d'atenció primària

Un sanitari fa una prova PCR a Vic.
Un sanitari fa una prova PCR a Vic. | Adrià Costa
05 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:56h
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que Salut treballa en la renovació dels protocols sobre el seguiment de casos de Covid-19 i les proves de detecció del virus.

L'objectiu del nou protocol és donar aire als centres d'atenció primària. En una onada de contagis que afecta especialment la gent jove, els hospitals i les UCI mantenen nivells estables de pacients mentre els CAP pateixen una congestió provocada per la detecció de casos i el seu seguiment.

Segons Cabezas, tenint en compte la poca gravetat de la majoria de contagis, és el moment de "racionalitzar les proves i les mesures" perquè siguin "les més adequades". Defensa que en moltes ocasions els protocols "estan pensats per moments en què hi ha pocs casos" i hi ha actuacions "pensades per quan els casos eren més greus".

Així, en el nou escenari de la pandèmia, "estem mirant quan és necessari fer una prova, quan deixa de ser necessari" o si "podem passar més a tests d'antígens en lloc de PCR". Cabezas també creu que cal valorar en quins casos ja es poden deixar de fer "grans entrevistes" als positius.

Davant del repunt de casos, Cabezas ha assenyalat que no es planteja tornar a fer obligatòria la mascareta a l'exterior perquè és "impossible", per bé que "ho recomanem de manera insistent".

Sobre el procés de vacunació, la secretària de Salut Pública ha avisat que baixarà una mica el ritme les properes setmanes perquè Pfizer havia avançat dosis l'últim mes. Amb tot, ha celebrat haver batut el rècord de vacunacions en un cap de setmana i ha assegurat que és "possible" accelerar la vacunació als adolescents de 12 a 15 anys "abans que comenci el curs".