Llei de seguretat nacional

Els majors d'edat podran ser mobilitzats si hi ha una gran crisi

La reforma de la Llei de Seguretat Nacional permetrà al govern espanyol tenir potestat per imposar "prestacions personals"

per I.M., Barcelona | 3 de juliol de 2021 a les 16:50 |
Membres de l'UME de l'exèrcit entrant en una residència durant la pandèmia | Pere Fontanals
Totes les persones majors d'edat estaran obligades a la realització de qualsevol "prestació personal" exigida per les autoritats competents, seguint les directrius del Consell de Seguretat Nacional quan es declari un estat de crisi. Així, tots els ciutadans sense excepció hauran de complir les ordres i instruccions que dictin les autoritats, segons la reforma de la Llei de Seguretat Nacional que està ultimant el govern espanyol.

Si es declara un estat de crisi a Espanya, les autoritats també poden requisar temporalment qualsevol classe de béns, així com intervenir i ocupar provisionalment tots els que siguin necessaris, a més de suspendre tot tipus d'activitats. Les persones que pateixin perjudicis econòmics en requisar-los els seus béns o interrompre'ls la seva activitat tindran dret a ser indemnitzats.


Ara bé, de moment la llei exclou el pagament d'indemnitzacions a aquells que estiguin obligats a realitzar una prestació personal durant el període de crisi. Un deure que no només pertoca als ciutadans a títol particular, sinó que també afecta les empreses i entitats jurídiques perquè col·laborin amb les autoritats a superar la crisi amb una prestació personal o material.

Aquesta reforma de la llei es basa en l'article 30 de la Constitució espanyola, segons el qual "els espanyols tenen el deure i dret de defensar Espanya". Declarar l'estat de crisi és una mesura que li correspon exclusivament al president del govern, tot i que ha de comunicar immediatament al Congrés les mesures adoptades.


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació