El Govern obre a l'oposició el Pacte Nacional per la Llengua

​La conselleria de Cultura també vol impulsar una llei de drets culturals i establir un protocol contra les violències masclistes

Manifestació a favor de la immersió lingüística en català.
Manifestació a favor de la immersió lingüística en català. | APLEC
02 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:57h
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha emplaçat aquest divendres als grups polítics del Parlament a aconseguir un acord per crear un Pacte Nacional per la Llengua. En aquest sentit, Garriga ha demanat a tots els grups amb representació al Parlament que treballin per la normalització del català. "Necessitem que tots us comprometeu amb la diversitat i la riquesa lingüística d'aquest territori, i per això us allarguem la mà per col·laborar en aquest Pacte Nacional per la Llengua", ha manifestat.

La idea de crear aquest acord en defensa de la llengua catalana no és nova. De fet, és la primera política en lingüística que apareix en l'acord de Govern entre ERC i Junts per investir l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès. Els objectius d'aquest gran pacte, segons el document, és "protegir, incentivar i incrementar l'ús de la llengua catalana en tots els sectors, especialment en els de més impacte social i comunicatiu, entre la població jove i allà on encara és molt deficitari".

En matèria de llengua, el pacte entre les dues formacions independentistes també parla de "fomentar els continguts en català a les xarxes socials, actuar perquè el català tingui presència en espais digitals i audiovisuals, impulsar el català als videojocs, desenvolupar un projecte nacional per la supervivència del català en l'àmbit digital i donar compliment a la Llei del Cinema".

Garriga, en la intervenció a la comissió del Parlament, ha manifestat que el model català de política lingüística necessita "una revisió a fons" i ha indicat que "cal avançar cap a un model plurilingüe autocentrat i reforçar la seguretat lingüística de les persones". En aquest sentit, ha dit que han augmentat el rang de la direcció general de política lingüística i l'han convertit en secretaria de política lingüística.

L'executiu impulsarà una llei de drets culturals
En la seva intervenció a la comissió de Cultura, la consellera també ha anunciat que impulsarà la llei de drets culturals que "reconegui el dret essencial d'una persona a tenir accés a la producció cultural del país". Per altra banda, la conselleria crearà una nova llei de patrimoni cultural català i un protocol contra violències masclistes en equipaments culturals, elaborat amb el Departament d'Igualtat i Feminismes.
 

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en la intervenció a la comissió del Parlament. Foto: ACN


Pel que fa a la llei de drets culturals, Garriga ha anunciat que es presentarà el projecte al Parlament i ha defensat que "cal garantir el dret a la cultura com s'ha garantit el dret a la salut, l'educació i la justícia social". Aquesta llei, segons ha explicat, farà èmfasi en la necessitat de garantir que les activitats culturals siguin inclusives i que cap col·lectiu en quedi al marge per causes econòmiques, socials o de qualsevol altre tipus.

El compromís del 2% del pressupost
La consellera Garriga ha reiterat el seu compromís d'arribar al 2% del pressupost de la Generalitat en el seu departament. Una mesura, ha dit, que "satisfarà una demanda del sector i permetrà fer polítiques diferents per la ciutadania". Una partida del pressupost que s'haurà d'enfocar pel 2022, ja que el Govern ja ha deixat clar que aquest any no s'elaborarà cap projecte de pressupostos.