Fibracat TV emet per TDT | Adrià Costa
Publireportatge

Fibracat TV: una televisió en català i feminista és possible

El canal de TDT impulsat per l'operadora Fibracat compleix un any superant les expectatives

per NacióDigital
Fibracat TV emet per TDT | Adrià Costa
Una televisió en català i feminista és possible? Fibracat TV ha demostrat que sí. El canal de TDT impulsat per l'operadora de telecomunicacions Fibracat ha complert un any superant els objectius marcats inicialment. Les primeres dades d'audiència indiquen que arriba a 225.000 persones diàries amb una temàtica centrada en l'empoderament femení i la revolució tecnològica.

Fibracat TV va néixer el juny de 2020. La seva programació ocupa un canal de TDT –a l'espai de l'antic RAC 105 TV- però també en streaming al web fibracat.tv, a la carta i a la plataforma Fibracat Plus, entre altres finestres. Un any després del naixement, té una cobertura televisiva que permet arribar a un 92% de Catalunya i globalment a través d'Internet.


Fibracat TV no emet pel·lícules, ni sèries ni programes convencionals, sinó espais divulgatius i entrevistes amb una durada d’entre 5 i 30 minuts i, en alguns casos, amb una aparença similar a les que podem trobar a xarxes socials. De fet, és una proposta clarament diferenciada: continguts innovadors en format i amb una programació centrada sobretot en dona i tecnologia.

Més del 80% de la programació és de producció pròpia i el 94% creada a Catalunya. A més, és l’únic canal de TDT del nostre país amb el 100% de contingut en català. Més enllà de xifres, és una televisió revolucionària. No vol ser un negoci sinó que té un propòsit clar: contribuir a l’avanç cap a una societat on la igualtat sigui real, efectiva i definitiva.

Un objectiu que es plasma en un manifest fundacional clar i català: "Afrontem la implementació del nostre compromís per la igualtat com una oportunitat única: la de contribuir a l’avanç cap a una societat en la qual aquesta igualtat sigui real, efectiva i definitiva", declaren. 

Visibilitzar més de 200 dones en un any


Als informatius de les televisions convencionals el temps de paraula de les dones se situa a l'entorn del 30%. En el cas de les entrevistes, per la seva banda, no es passa del 35%, segons un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). Fibracat TV també va néixer per revertir aquestes estadístiques: el 80% del temps d'emissió el protagonitzen dones.

El canal destaca científiques, inventores, enginyeres, empresàries, artistes i altres dones amb talent sovint invisibilitzades. De fet, en el primer any de vida, Fibracat TV ha projectat unes 200 dones.

 Una cinquantena de dones líders en els seus sectors però, sovint, poc reconegudes 
L'espai Connectades el protagonitzen dones amb talent que responen un qüestionari d'un assistent de veu. Han passat per l'espai la periodista Neus Tomàs; la vicepresidenta d’HP Guayente Sanmartin; la cineasta Isona Passola; o la neuròloga Mercè Boada, entre altres.

 55 dones que han fet progressar el món però quasi ningú sap qui són. L'enginy (in)VISIBLE, presentat per Núria Salán, professora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, visibilitza dones que han fet progressar la humanitat però que són desconegudes per la majoria. Destaquen els casos de Temple Grandin, una etòloga que patia autisme però que va poder transformar la ramaderia als EUA així com Gertrude B. Elion, descobridora de nous tractaments per a la leucèmia i la malària.

 25 catalanes amb professions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) fora de Catalunya. Stem arreu viatja pel món per visibilitzar dones que han fet estudis de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) a universitats catalanes i que desenvolupen la seva carrera a empreses i institucions d'arreu del planeta.

 55 dones booktubers, DJ, cantants, humoristes... A Estat crític, aficionades a la lectura o als viatges fan les seves recomanacions en format youtuber. A Emergents, per la seva banda, es presenten prometedors noms del món de la música a través dels seus videoclips. A Club Session es descobreixen DJ femenines d'arreu del món com Miss Monique, Blanca Ross, Korolova, Diana Moreno, Julie Blend, Noire o Sara Krin. Finalment, a Mariola Mobile, la periodista Mariola Dinarès dona consells per treure tot el partit al nostre smartphone.
 

Programes Fibracat TV 2021 by naciodigital on ScribdA més, entre els programes de Fibracat TV més vistos, destaca Feministic, espai presentat per Ana Polo, periodista, humorista, reportera i guionista. En clau d’humor i en monòlegs de 5 minuts, analitza temes com la falta de dones en el món TIC, els haters i el masclisme o l’assetjament a les xarxes socials.

El canal també prepara noves estrenes com Lab06, creat amb la col·laboració de la Universitat de Manresa amb l’objectiu d’apropar la ciència als més petits i La mare del Tano, on Alba Carreres i Àngela Monge parlaran de les maternitats amb un toc d'humor. Una altra novetat serà Xarxa de dones, que presentarà dones del sector de la moda a través de les seva presència a xarxes.
AMB EL SUPORT DE


 

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació