salut mental

Salut destinarà 80 milions d'euros per una salut mental «més accessible»

Argimon posa el focus en aquest àmbit de la salut i anuncia la incorporació de 150 professionals als CAP per tractar-ho

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 1 de juliol de 2021 a les 17:35 |
Josep Maria Argimon, conseller de Salut. | ND
Salut destinarà 80 milions d'euros per "fer una salut mental accessible, proactiva, propera, resolutiva, longitudinal i apoderant i potenciant l'autonomia de les persones afectades", i incorporarà aquesta tardor 150 professionals d'aquest àmbit als Centres d'Atenció Primària (CAP). Segons ha dit el conseller Josep Maria Argimon aquest dijous en comissió parlamentària, seran psicòlegs comunitaris. El cap de la conselleria ha afegit que cal reconvertir ells 1.100 llits de llarga estada psiquiàtrica per avançar a un "model inclusiu", per exemple, amb pisos terapèutics.

En afegit, l'exsecretari general de Salut ha explicat que es mantindran els gestors Covid i els referents escolars -prop d'un miler- perquè siguin gestors de salut en un sentit més ampli. Argimon també ha dit que vol abordar la violència "obstètrica" i ha assenyalat que cal garantir el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs "amb equitat territorial".


Argimon ha destacat que els 150 nous professionals seran principalment psicòlegs, però també hi haurà educadors socials i mediadors. S'integraran als equips d'atenció primària amb un índex de privació social i econòmica més elevat. La intenció és incorporar nous professionals a la resta d'àmbits dels CAP l'any vinent.

El conseller ha recordat que la probabilitat de patir problemes de salut mental entre la població de 4 a 14 anys ha passat del 8% a l'11%, i que és més greu la diferència econòmica, ja que entre la població més desfavorida la dada arriba al 13%, mentre que en les classes més afavorides és el 6%. Els trastorns de comportament alimentari també s'han incrementat un 21%, ha afirmat.


Una de les mesures innovadores és que es desplegaran 52 equips multidisciplinars per crisis a domicili que puguin fer dues o tres visites a la setmana durant tres o quatre mesos. Argimon també ha anunciat que Salut destinarà 15 milions d'euros en quatre anys a la prevenció del suïcidi. El conseller ha dit que l'objectiu és "fer un pas més" i crear un observatori del risc de suïcidi que vagi més enllà de les xifres i sobretot l'atenció a supervivents i familiars.

Pel que fa a la gent gran, Argimon creu que la pandèmia els ha colpejat "clarament", i per això ha dit que cal "redissenyar" la seva atenció amb la creació de l'Agència d'atenció, un pressupost unificat i una atenció integrada. També es millorarà l'atenció de les residències amb els equips d'atenció primària i es reforçarà l'atenció a l'entorn domiciliari.


L'atenció primària es reforçarà amb el 25% del pressupost. Es desplegarà la llei d'ontologia, s'assignaran gestors de salut a tota la ciutadania, i s'assignarà a tota la ciutadania un gestor de salut. A les escoles, els 664 gestors covid i els 358 referents d'escoles continuaran amb una feina similar, però deixaran de ser només covid per ser "de salut".


En l'àmbit de la perspectiva de gènere, Argimon ha destacat la violència "obstètrica", tant la intencionada com la que no ho és. Ha exposat que s'ha de fer "sobretot des del punt de vista de la sensibilització". També ha assenyalat que cal garantir el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs "amb equitat territorial", que ha reconegut que actualment no es dona. El conseller ha afegit que els professionals tenen dret a ser objectors, però una institució "mai" pot ser objectora, ha afegit.

Acabant la seva intervenció, Argimon ha demanat més recursos: "Els necessitem perquè som cohesionadors de la societat, som redistribuïdors de la renda, i lluitem contra les desigualtats". També ha insistit, però, en renovar els ja existents: "El 50% del nostre equipament és obsolet", ha reclamat mentre que s'ha compromès a invertir 1.843 milions d'euros en una renovació tecnològica d'infraestructures i equipaments.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació