Junqueras, Romeva, Forcadell i Bassa es retroben amb Marta Rovira

Els presos polítics d'ERC fan la primera sortida fora del país per visitar a la secretària general del partit a Ginebra, on està exiliada des del març del 2018

Romeva, Rovira, Junqueras, Forcadell i Bassa en la trobada a Ginebra
Romeva, Rovira, Junqueras, Forcadell i Bassa en la trobada a Ginebra | ERC / Marc Puig
30 de juny del 2021
Actualitzat a les 21:18h
El president d'ERC, Oriol Junqueras, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa s'han retrobat aquest dimecres a la tarda amb la secretària general del partit, Marta Rovira, a Ginebra (Suïssa), on està exiliada des del març de 2018. Es tracta també de la primera sortida internacional dels presos polítics d'ERC des que van ser indultats pel govern espanyol.

En una atenció als mitjans posterior a una trobada que s'allargarà fins demà, Rovira ha parlat d'un dia "molt emocionant" perquè fa quatre anys que no s'havia pogut abraçar amb els seus companys per "la repressió política i la causa general contra l'independentisme". "Per fi ens podem trobar a nivell personal, però lamentablement la repressió encara continua malgrat que hagin pogut sortir de la presó", ha explicat.

Per Rovira, l'última mostra d'aquesta repressió és la causa del Tribunal de Comptes amb fiances "injustes i arbitraries". Davant això, la secretària general d'ERC segueix reivindicant "l'amnistia" i defensant "una causa digna com la de votar en un referèndum" per decidir el futur del país. L'exili i la presó, segons explica, no només no han impedit refermar-se en aquestes idees, sinó que han guanyat "arguments" per seguir defensant una República catalana de "futur i esperança".

Al seu torn, Junqueras ha afirmat que l'amnistia i la independència "no només són un dret, sinó també un deure" i ha defensat que la República catalana és l'única forma de "trobar llibertat i justícia". Sobre la causa del Tribunal de Comptes, el president dels republicans denuncia que "no només s'ataquen persones per idees polítiques, sinó també a les seves famílies". "És impensable en qualsevol democràcia", ha reiterat.

Encara en referència a l'òrgan fiscalitzador, Junqueras ha recordat que no és de caràcter judicial, sinó que "són polítics, la majoria del PP i exministres d'Aznar, i que actuen amb una perspectiva absolutament política". Sobre el "no" del president espanyol, Pedro Sánchez, a un referèndum d'autodeterminació, el líder d'ERC ha insistit en aquesta via com el "millor mecanisme perquè els ciutadans decideixin el futur del país". "Costarà? Sí, però ja hem sacrificat tot el que teníem, i no ens hem rendit ni ens rendirem mai", ha finalitzat.

Aquesta trobada dona el tret de sortida als viatges dels indultats per visitar els exiliats. Divendres està previst que l'exconseller de Presidència, Jordi Turull, l'exconseller de territori, Josep Rull, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, visitin l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica).

La setmana que ve Junqueras vol trobar-se també amb Puigdemont, però a Estrasburg, on se celebra el ple de l'Eurocambra. Tanmateix, encara no està clar si aquesta reunió entre el president i l'exvicepresident es produirà, ja que fonts de Junts apunten que Puigdemont no té previst desplaçar-se a la ciutat francesa per assistir al plenari. Seria la primera vegada des que és eurodiputat que no participa presencialment al ple d'Estrasburg.