L'independentisme retreu a Sánchez el «no» a l'autodeterminació

ERC, Junts, el PDECat i la CUP critiquen que el president espanyol parli de "concòrdia" mentre la repressió segueix a través del Tribunal de Comptes

Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, en una imtage d'arxiu al Congrés
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, en una imtage d'arxiu al Congrés | Europa Press
30 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:12h
Els partits independentistes han criticat aquest dimarts al Congrés dels Diputats la negativa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, ha recordat que Sánchez, també s'havia oposat als indults als presos polítics, i que finalment els ha concedit: "Doni'ns temps".

Sobre els indults, el republicà ha afirmat que "no són una solució", però ha admès que ajuden a "destensionar" el conflicte. "Ens fa sortir dels extrems, on sempre és més difícil", ha valorat. Tot i això, ha recordat que l'executiu espanyol no serà "d'esquerres" mentre hi hagi persones empresonades i jutjades per manifestar-se. Rufián recorda que a Espanya "es persegueix idees" i que l'últim exemple és la causa del Tribunal de Comptes contra l'acció exterior de la Generalitat.

El portaveu d'ERC també s'ha pronunciat sobre l'actitud de la dreta espanyola del PP i Vox, acusant-los de tenir un discurs que "xoca amb la realitat": "S'han indultat als presos i no s'ha trencat Espanya". Rufián també recorda que "la gent està més preocupada per vacunar-se que per manifestar-se a Colón".

Al seu torn, Míriam Nogueras, diputada de Junts, ha insistit a Sánchez que a l'Estat "no hi caben totes les idees", perquè es persegueixen judicialment. Tampoc, segons Nogueras, es pot parlar de tot al Parlament, ja que "s'empresona qui ho permet", en referència a l'expresidenta de la cambra, Carme Forcadell. "No pot anar amb la concòrdia a una mà i la persecució política a l'altra", ha retret.

Segons la diputada dels juntaires, Sánchez ha deixat "molt clar" que mai permetrà un referèndum d'independència, paraules que vincula amb que va ser el president espanyol qui va "aguantar la violència de Rajoy" durant l'1-O i qui va "pitjar el botó" de l'article 155. Per Nogueras, l'única sortida al conflicte és que el govern espanyol "reconegui l'1-O" i es formalitzi el "divorci" entre Catalunya i l'Estat. "Llavors podrem parlar d'igual a igual", ha afirmat.

La CUP, a través de la diputada Mireia Vehí, ha acusat Sánchez de proposar "idees dels anys noranta" i ha recordat que Catalunya necessita "referèndum i independència". Per Vehí, l'amnistia "no va contra res" i només es basa en la "voluntat política". Sobre l'exercici de realitat que ha demanat Sánchez, "el mateix que deia Rajoy", Vehí ha recordat les paraules de l'exiliada Anna Gabriel: "Referèndum o referèndum". Una expressió que ha estès també a Pere Aragonès: "L'alternativa del PSOE no passa per la via democràtica". 

Per últim, Ferran Bel, del PDECat, ha defensat que els indults són "el principi de tot", però que és difícil parlar de "concòrdia" després de la causa al Tribunal de Comptes. Bel també ha demanat a Sánchez "no negar el dret a l'autodeterminació" i ha recordat que "Catalunya no és lliure perquè és espanyola". Tot i això, el diputat ha allargat la mà "si es vol trobar la solució" i ha recalcat la rellevància de la taula de diàleg i la comissió bilateral.