Sánchez adverteix l'independentisme: «El PSOE mai permetrà un referèndum»

El president del govern espanyol defensa la legalitat dels indults i reivindica "l'esperit de concòrdia" de la Constitució espanyola

Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés.
Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés. | Congrés dels Diputats
30 de juny del 2021
Actualitzat a les 15:35h
"El PSOE mai permetrà un referèndum d'autodeterminació". Així de clar ha estat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença al Congrés dels Diputats per explicar els indults als presos polítics. "Vostès han d'exercir el principi de realisme", ha afirmat Sánchez en referència a les aspiracions independentistes.

El referèndum és, juntament amb l'amnistia, les dues demandes que el Govern portarà a la taula de diàleg. Abans d'iniciar-la al setembre, com va avançar NacióDigital i va confirmar aquest dimarts el president Pere Aragonès, Sánchez tanca la porta a escoltar aquesta demanda. El president del govern espanyol creu que aquest referèndum només seria possible si l'independentisme "pogués convèncer dos terços del Congrés per modificar la Constitució", però assegura que això no passarà perquè el PSOE "mai ho acceptarà".

El president de l'executiu també ha demanat donar una "oportunitat al diàleg" i recorda que "Catalunya sense Espanya no seria pròspera ni plural". Per fer-ho, Sánchez ha reivindicat "l'esperit deconcòrdia" de la Constitució espanyola: "Aquella voluntat d'acord no era només per un cop", ha afegit.

El líder socialista ha defensat la legalitat dels indults, que defineix com una "decisió política" que no qüestiona ni la sentència del Tribunal Suprem ni els "delictes comesos". Sánchez també ha justificat el moment per concedir la mesura de gràcia: "El 2017, la via efectiva era la de la justícia; el 2019, davant les protestes, s'havia de reafirmar l'autoritat del Suprem; i ara, quan els condemnats han complert part de les penes, és el moment per la concòrdia".

En el torn de rèplica el president del PSOE ha demanat a l'independentisme una taula de diàleg entre catalans i ha defensat que els socialistes estan fent passos per avançar, però torna a negar l'amnistia i l'autodeterminació. Sánchez, però, s'ha reafirmat en la intenció de reformar el delicte de sedició per adaptar-lo a la legislació europea.

Sobre l'informe del Consell d'Europa ha acusat l'independentisme de "llegir el que vol", obviant que es demana "diàleg" i es defineix a l'Estat com una "democràcia vibrant i que respecta el pluralisme polític". En les comparacions amb Escòcia, Sánchez recorda que els escocesos mai van recórrer a la "via unilateral" i que el referèndum va ser acordat, tot i que el socialista s'ha negat a permetre'l.

Crítiques a la solució de la dreta espanyola per a Catalunya
Sánchez ha retret al PP que hagi estat "inoperant" per donar una solució per Catalunya, citant tots els greuges del govern Rajoy. El socialista també ha retret als populars que l'única decisió va ser "activar una policia patriòtica per construir falsos relats" i els ha fet responsables de "fer créixer l'independentisme". Sánchez també ha reconegut que la violència de l'1-O va crear una "mala imatge d'Espanya".

En la resposta al líder de Vox, Santiago Abascal, Sánchez ha preguntat quina és la proposta que tenen per a Catalunya: "La solució és la del general Espartero, la de bombardejar Barcelona pel bé d'Espanya cada cinquanta anys?".