Creixen els casos de discriminació a Barcelona durant la pandèmia

El racisme i la LGTBIfòbia són els principals motius de discriminació a la ciutat

Bandera de l'orgull LGTBI al balcó de l'Ajuntament de Barcelona
Bandera de l'orgull LGTBI al balcó de l'Ajuntament de Barcelona | ACN
Andreu Merino
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:07h
Durant el 2020 a Barcelona hi va haver almenys 436 casos de discriminació, segons l'informe presentat aquest dimarts per l'Observatori de les Discriminacions. La xifra representa un augment del 6% respecte del 2019 i s'explica, en part, perquè durant l'any passat la quantitat d'entitats que reporten casos a l'observatori va passar de 18 a 22. L'organisme, però, alerta que no representa el total de casos a la ciutat perquè es manté la tendència a la infradenúncia. 

El racisme, amb un 34% del total, i la LGTBIfòbia (24%) continuen sent els principals motius de discriminació. Els segueixen la discapacitat (11%), la llengua (10%), la religió (7%), la salut (6%), el gènere, la ideologia i l’edat.

"La por, l’angoixa i la tensió associades al fet de patir una discriminació de qualsevol tipus s’han vist agreujades per la pandèmia", assegura l'informe de l'observatori. L'informe apunta que el confinament domicilari ha provocat un increment dels problemes de convivència a les comunitats de veïns i alhora ha dificultat la detecDurant el 2020 a Barcelona hi va haver almenys 436 casos de discriminació, segons l'informe presentat aquest dimarts per l'Observatori de les Discriminacions. La xifra representa un augment del 6% respecte del 2019 i s'explica, en part, perquè durant l'any passat la quantitat d'entitats que reporten casos a l'observatori va passar de 18 a 22. L'organisme, però, alerta que no representa el total de casos a la ciutat perquè es manté la tendència a la infradenúncia. 

El racisme, amb un 34% del total, i la LGTBIfòbia (24%) continuen sent els principals motius de discriminació. Els segueixen la discapacitat (11%), la llengua (10%), la religió (7%), la salut (6%), el gènere, la ideologia i l’edat.

"La por, l’angoixa i la tensió associades al fet de patir una discriminació de qualsevol tipus s’han vist agreujades per la pandèmia", assegura l'informe de l'observatori. L'informe apunta que el confinament domiciliari ha provocat un increment dels problemes de convivència a les comunitats de veïns i alhora ha dificultat la detecció dels casos de discriminació.

Pel que fa al racisme, en el 44% dels casos els responsables de la discriminació han estat particulars. Es detecta una interseccionalitat amb els motius religiosos, ja que  el 84% de les situacions de racisme i xenofòbia tenen un clar vincle amb les creences de la víctima.

En relació a la LGTBIfòbia, es manté la quantitat de discriminacions detectades. Les persones LGTBI són les principals víctimes de les agressions físiques registrades, amb 27 sobre un total de 57. La dada es fa pública després que en els darrers dies hagin transcendit diversos casos a la ciutat. El darrer, la pallissa que deu persones van clavar a un home de 52 anys la matinada de divendres a dissabte al Park Güell.

L'agressió se suma a la que van patir dos nois durant la revetlla de Sant Joan al districte de Gràcia de Barcelona. En aquest cas, els joves van ser traslladats a l'hospital per contusions i els Mossos també busquen els autors. Segons l'informe, les agressions LGTBIfòbiques en cases i pisos han incrementat arran de les restriccions i el confinament. El 2019 es van detectar només nou casos i el 2020, 23.

L'observatori també inclou en el seu informe els resultats d'una enquesta impulsada per la regidoria de Drets de Ciutadania i Participació, que revela que el 16% de la població barcelonina considera que al seu barri hi ha persones que són discriminades. Davant de la pregunta de si recorden haver patit algun episodi de discriminació, el 6,6% de les persones enquestades responen afirmativament. Aquest índex, però, s’enfila fins al 16% en repassar una sèrie de discriminacions personals concretes. ció dels casos de discriminació.

Pel que fa al racisme, en el 44% dels casos els responsables de la discrminació han estat particulars. Es detacta una interseccionalitat amb els motius religiosos, ja que  el 84% de les situacions de racisme i xenofòbia tenen un clar vincle amb les creences de la víctima.

En relació a la LGTBIfòbia, es manté la quantitat de discriminacions detectades. Les persones LGTBI són les principals víctimes de les agressions físiques registrades, amb 27 sobre un total de 57. La dada es fa pública després que en els darrers dies hagin transcendit diversos casos a la ciutat. El darrer, la pallissa que deu persones van clavar a un home de 52 anys la matinada de divendres a dissabte al Park Güell.

L'agressió se suma a la que van patir dos nois durant la revetlla de Sant Joan al districte de Gràcia de Barcelona. En aquest cas, els joves van ser traslladats a l'hospital per contusions i els Mossos també busquen els autors. Segons l'informe, les agressions LGTBIfòbiques en cases i pisos han incrementat arran de les restriccions i el confinament. El 2019 es van detectar només nou casos i el 2020, 23.

L'observatori també inclou en el seu informe els resultats d'una enquesta impulsada per la regidoria de Drets de Ciutadania i Participació, que revela que el 16% de la població barcelonina considera que al seu barri hi ha persones que són discriminades. Davant de la pregunta de si recorden haver patit algun episodi de discriminació, el 6,6% de les persones enquestades responen afirmativament. Aquest índex, però, s’enfila fins al 16% en repassar una sèrie de discriminacions personals concretes. 
Arxivat a