La Moncloa evita valorar les fiances milionàries del Tribunal de Comptes

El govern espanyol exigeix al PP que no bloquegi la renovació d'aquest òrgan fiscalitzador

La ministra portaveu, María Jesús Montero.
La ministra portaveu, María Jesús Montero. | Europa Press
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:43h
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha evitat valorar les fiances milionàries imposades aquest dimarts pel Tribunal de Comptes a una quarantena d'alts càrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat. Montero ha demanat "respecte" a la decisió, però ha exigit al PP que permeti la "renovació" d'aquest òrgan fiscalitzador. Ara mateix, els populars bloquegen la renovació de diversos òrgans constitucionals, com ara el Defensor del Poble o el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que tenen mandats caducats des de fa temps. 

A criteri del govern espanyol, l'actitud de Pablo Casado és "tremendament antidemocràtica". "Ha de complir amb la Constitució i procedeixi a la renovació del Tribunal de Comptes. No pot exigir el veto escudant-se en excuses", ha dit Montero. "Són resolucions que poden ser impugnades en la via judicial. Si algú entén que no s'han respectat els seus drets, poden recorrer per via judicial", ha dit Montero, que ha insistit en el "respecte" a les decisions que adopta aquest òrgan fiscalitzador. La portaveu ha insistit que el PP ha de permetre la renovació del tribunal.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha insistit en aquesta línia i ha dit que si el PP es creu la Constitució l'ha de complir i permetre la renovació dels òrgans constitucionals. "No hi ha alternativa. La llei es compleix i la seguretat jurídica és l'element bàsic de convivència", ha dit Campo, que ha retret als populars que no permeti que la "democràcia sigui fluïda i renovada". "No hi ha excuses per obstaculitzar i tancar les portes a la renovació", ha afirmat. La renovació, ha matisat la portaveu, no necessàriament implicaria canvis en les investigacions contra l'independentisme.

La liquidació provisional del Tribunal de Comptes, que imposa fiances que pugen fins als 5,4 milions d'euros, impacta de ple en la reunió de Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Montero ha evitat avançar quin seran els punts que el president espanyol posarà sobre la taula, però s'ha mostrat convençuda que es faran "propostes sobre el dia a dia, l'economia i els elements que dinamitzen la vida a Catalunya". "Segur que serà una reunió interessant", ha dit. De nou, ha remarcat que l'amnistia i l'autodeterminació són "línies vermelles" que traspassen el "marc constitucional". 

Montero ha demanat deixar "treballar" la mesa de diàleg i permetre trobar "punts" que permetin avançar en termes de "convivència, democràcia, concòrdia i autogovern". "Aquestes són les qüestions que promovem des del primer dia", ha afirmat, i ha instat al Govern a sumar-se a aquesta "concòrdia" i abandonar posicions que porten "frustració" als ciutadans. "Demano deixar treballar en un clima de normalitat i tranquil·litat per contrastar les diferents posicions. Si tenim actitud constructiva aconseguirem fer efectiva una mesa necessària per reconstruir la convivència a Catalunya", a reblat.

La part catalana portarà, entre d'altres, el compliment de les demandes del Consell d'Europa, que implica la fi de la repressió contra l'independentisme. En la roda de premsa posterior al consell executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que Aragonès reclamarà a Sánchez una "solució" per revertir aquesta ofensiva, econòmica, contra dirigents independentistes. Concretament, el president exigirà al president espanyol que la Moncloa actuï "en els propers dies" per acabar amb la pressió sobre el patrimoni dels dirigents independentistes. "El govern espanyol no pot mirar cap a una altra banda. És una anomalia en un sistema democràtic", ha insistit Plaja.

Fiances milionàries
El Tribunal de Comptes ha imposat una fiança de fins a 5,4 milions a una quarantena d'alts càrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. L'òrgan fiscalitzador, que aquest matí ha citat els afectats per comunicar-los els imports, vol que l'expresident Artur Mas i Andreu Mas-Colell paguin 2,8 milions d'euros mentre que en reclama a l'expresident Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras 1,9 milions. Tot plegat correspon a despeses suposadament irregulars en el marc de la promoció del procés arreu del món. 

El més afectats en aquesta causa és l'exsecretari general del DiplocatAlbert Royo, que ha d'afrontar 3,6 milions d'euros. Pel que fa a l'exconseller Raül Romeva, el tribunal li exigeix una fiança de 2,1 milions d'euros. Per al portaveu del govern de Mas, Francesc Homs, la fiança puja fins als 2,9 milions d'euros, mentre que les interventores Mireia Vidal i Rosa Vidal han de pagar 3,1 milions i 1,8 milions, respectivament.